Εμείς πρέπει να πείσουμε

Οι πολλαπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 θα ξεχωρίζουν στην εκλογική Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο γιατί αφορούσαν έξι διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες αλλά, κυρίως, γιατί το ποσοστό 19.4% που έλαβε ο κ. Φειδίας Παναγιώτου είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έλαβε ποτέ ένας μεμονωμένος υποψήφιος απέναντι σε κόμματα, κερδίζοντας τη μία από τις έξι έδρες της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο και ανατρέποντας τη μέχρι πρόσφατα κατάταξη των κομμάτων, που μετέχουν στην κυπριακή Βουλή και λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες ή χρόνια.

Η εντυπωσιακή εκλογική επίδοση του Ευρωβουλευτή, πλέον, Φειδία Παναγιώτου δεν είναι εντυπωσιακή μόνο ως προς τον αριθμό των ψήφων που έλαβε (71330), αλλά είναι εντυπωσιακή και γιατί προέκυψε χωρίς ποτέ ο κ. Παναγιώτου να διατυπώσει οποιαδήποτε πολιτική πρόταση, ή έστω άποψη, πέρα από γενικές, αφοριστικές και ισοπεδωτικές αναφορές εναντίον των κομμάτων και των πολιτικών (προσώπων).

Και εδώ, ακριβώς, εδράζεται και όλη η επιτυχία του: Ο Φειδίας Παναγιώτου κατάφερε να αναδείξει τον εαυτό του ως την προσωποποίηση της απαξίωσης των πολιτικών κομμάτων. Και έτσι, πέτυχε. Απέκτησε μέσα σε λίγες βδομάδες μια πρωτόγνωρη δυναμική, που ακόμα και οι δημοσκοπήσεις δεν πρόλαβαν να την εντοπίσουν στο πραγματικό μέγεθός της και έπεισε 71330 πολίτες να τον ψηφίσουν.

Υπό μία έννοια, ο Φειδίας Παναγιώτου “τρίτωσε το κακό” για τα κόμματα. Το “πρώτο κακό” ήταν η αυξανόμενη αποχή των τελευταίων πολλών χρόνων, που όμως μάς απασχολούσε μόνο για ένα διήμερο μετά τις εκλογές και μετά ξεχνιόταν… Το “δεύτερο κακό” ήταν ο μόνιμος πάτος των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις και, πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση περί θετικών και αρνητικών γνωμών για τους θεσμούς, που όμως ξεχνιόταν μετά από λίγες …κάρτες, όταν δηλαδή φθάναμε στην ερώτηση περί της πρόθεσης ψήφου. Το “τρίτο κακό” ήταν ο Φειδίας Παναγιώτου (τονίζω τη χρήση εισαγωγικών γιατί ο άνθρωπος δεν ευθύνεται για οποιοδήποτε κακό). Η διαφορά, όμως, αυτού του “κακού” από τα άλλα δύο είναι πως αυτό δεν θα ξεχαστεί, αλλά αντίθετα θα θυμίζει εμφαντικά την ύπαρξή του κάθε μέρα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια, προσωποποιώντας την απαξίωση των πολιτών για τα κόμματα.

Παρόλα αυτά και με κάθε σεβασμό στην προεκλογική προσπάθεια, στην εκλογική επιτυχία και στην επικείμενη ευρωκοινοβουλευτική δράση του Φειδία Παναγιώτου, η οποία εύχομαι να είναι πετυχημένη, οφείλω να καταγράψω τα εξής, ως ένα πρώτο σχόλιο για αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων:

  1. Όσες και όσοι πολιτευόμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ορθολογισμό, ενεργώντας θεσμικά και δομημένα, οφείλουμε να πείσουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόμαστε είναι ο πιο σωστός και ο πιο παραγωγικός, για το καλό της Κύπρου και των ανθρώπων της. 
  1. Το βάρος της απόδειξης ότι είμαστε καλοί είναι σε εμάς. Εμείς πρέπει να πείσουμε την κοινωνία για εμάς και όχι να ζητούμε από την κοινωνία να μάς πείσει (ή εξηγήσει) γιατί ψήφισε όπως ψήφισε. 
  1. Δεν πρέπει να αναμένουμε ή να ζητούμε από τον Φειδία Παναγιώτου να αλλάξει ή να αρχίσει να μοιάζει σε εμάς.
  1. Δεν πρέπει να μιμηθούμε τον Φειδία Παναγιώτου γιατί θα γελοιοποιηθούμε.
  1. Οφείλουμε να καταστήσουμε ελκυστικές, φιλικές και προσιτές στην κοινωνία τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τον ορθολογισμό και άλλες όμοιες αρετές,.

Πρέπει, με άλλα λόγια, να πιστέψουμε σε αυτό που κάνουμε, να το βελτιώσουμε, να το εκσυγχρονίσουμε και να το καταστήσουμε ακόμα πιο παραγωγικό και ωφέλιμο για τον τόπο, σε βαθμό που θα γίνει και πιο οικείο και πιο δημοφιλές. Μόνο τότε θα πάψουμε να είμαστε αδιάφοροι για τους πολίτες που αδιαφορούν και απέχουν, μόνο τότε θα πάψουμε να είμαστε αποκρουστικοί για τους πολίτες που μάς τιμώρησαν ψηφίζοντας τον Φειδία Παναγιώτου και μόνο τότε θα νιώσουν ξανά περήφανοι οι πολίτες που μάς στηρίζουν ακόμα και τους οποίους ευχαριστούμε…

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε