Η σωστή αξιοποίηση του Δείπνου

Το δείπνο της περασμένης Τρίτης (15/10/2024) ανάμεσα στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είναι μια θετική εξέλιξη.

Και είναι θετική εξέλιξη, όχι εξ ορισμού, αλλά γιατί αποτελεί ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και του Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία να οδηγήσει σε μια λειτουργική, και άρα βιώσιμη, λύση του Κυπριακού, μετά από πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής της πατρίδας μας. 

Είναι προφανές ότι ένα δείπνο δεν αρκεί. Και δεν θα αρκούσε ακόμα και αν οι συγκυρίες ή οι ενδείξεις ήταν ευνοϊκές. Δυστυχώς, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε στο δείπνο επαναλαμβάνοντας τις αξιώσεις της για κυριαρχική ισότητα, δηλαδή «λύση δύο κρατών», είναι εμφανές ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Όμως, έγινε ένα βήμα. Το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά και, κυρίως, ΔΕΝ πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά.

Σωστή αξιοποίηση θα είναι η επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αναπόφευκτα, η όποια νέα διαπραγματευτική διαδικασία θα λαμβάνει υπόψη της όσα έχουν συζητηθεί στο παρελθόν, δεν μπορεί, δηλαδή, να διεξαχθεί στο κενό. Θα πρόκειται, όμως, για διαπραγμάτευση. Και διαπραγμάτευση σημαίνει διεκδίκηση βελτιώσεων, διεκδίκηση της ικανοποίησης θέσεων της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Το υπογραμμίζω αυτό, προληπτικά, για να προλάβω τις φωνές εντός της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας που, ενώ κάνουν λόγο για «επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», αυτό που στην πραγματικότητα εννοούν και επιθυμούν είναι να αποδεχτούμε άρον-άρον όσα δεν έχουμε αποδεχτεί μέχρι σήμερα… Εννοούν, δηλαδή, συνθηκολόγηση και όχι διαπραγμάτευση… Εννοούν κλείσιμο του Κυπριακού και όχι λύση του…

Εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά μπορεί, δυστυχώς, να σημαίνει πολλά πράγματα: Για παράδειγμα, εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά θα είναι εάν το δείπνο της περασμένης Τρίτης οδηγήσει μόνο σε μια νέα συζήτηση για νέα ΜΟΕ ή περιοριστεί σε συζήτηση για άνοιγμα Οδοφραγμάτων… Εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά θα είναι εάν ακολουθήσουν νέα τριμερή δείπνα στα οποία η τουρκική πλευρά θα επαναλαμβάνει την αξίωση για «δύο κράτη» και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ακούει παθητικά… Εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά θα είναι η εμπέδωση της λανθασμένης και, κυρίως, επικίνδυνης αντίληψης ότι η εντός παραμέτρων του ΟΗΕ θέση της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και η απολύτως εκτός αυτών των παραμέτρων θέση της τουρκικής πλευράς είναι απλώς «δύο διαφορετικές θέσεις που πρέπει να γεφυρωθούν»…

Ευελπιστώ ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αξιοποιήσει σωστά το δείπνο της περασμένης Τρίτης και δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευσή του από την τουρκική πλευρά. Πιστώνεται, άλλωστε, με το ότι πέτυχε την πραγματοποίησή του, μετά από μήνες στασιμότητας και άρνησης της τουρκικής πλευράς, όπως πιστώνεται και για το γεγονός ότι καθάρισε τη «ρετσινιά» που δημιουργήθηκε μετά το 2017 σε σχέση με τις προθέσεις της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και την πολιτική βούλησή της για σωστή λύση.

Υστερόγραφο: «Πρόεδρε, ή τώρα ή ποτέ! Διάλεξε πως θα μείνεις στην Ιστορία: Πρόεδρος Λύσης ή Διχοτόμησης;», έγραφε στο Χ ελάχιστες ώρες πριν το δείπνο ο τέως Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της Κύπρου, Αβέρωφ Νεοφύτου. Κατά την άποψή μου, τέτοιες δηλώσεις, τέτοια ώρα, υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς δίνουν την εντύπωση ότι είναι στο χέρι του κάθε εξέλιξη και υπονοούν ότι ενδέχεται να θέλει και οτιδήποτε άλλο εκτός από λύση…

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε