Ομιλία στα πλαίσια της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αρχίζω λέγοντας πως ευχαριστώ θερμά τον Κωνσταντίνο Πηλείδη, την Σταυρούλα Κουσιάππα, τον Αντώνη Κωνσταντίνου, τον Παναγιώτη Χρίστου, την Μαρία Τσιάκκα και τον Ανδρέα Σιέγκα, καθώς και τα άλλα στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το κοπιαστικό και αποτελεσματικό έργο τους, χάρη στο οποίο μελετούμε, κατανοούμε και αξιολογούμε τον ογκώδη και λεπτομερή Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Ευχαριστώ, επίσης θερμά, την Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδά μου, Άντρη Προδρόμου, τον Συντονιστή Συνεργάτη της Επιτροπής Οικονομικών, Ανδρέα Νικηταρά, καθώς και όλες τις Συνεργάτιδες και όλους τους Συνεργάτες του Κόμματος, για τη βοήθεια και τη στήριξη που μας παρέχουν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα υπερψηφίσει αυτό τον δεύτερο Προϋπολογισμό της Διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, όχι μόνο γιατί στηρίζουμε αυτή τη διακυβέρνηση, αλλά και γιατί είμαστε το Κόμμα, που για πέντε δεκαετίες διασφαλίζει την υπερψήφιση, και άρα ύπαρξη, Κρατικού Προϋπολογισμού, είτε βρισκόμαστε στη συμπολίτευση, όπως στο παρόν, είτε βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση. Η μία και μόνη εξαίρεση, όταν είχε ξεσπάσει το μεγάλο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, επιβεβαιώνει αυτόν ακριβώς τον κανόνα, αλλά και το μέγεθος του εν λόγω σκανδάλου.

Όπως θα θυμάστε, ο πρώτος Προϋπολογισμός της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη, αυτός του 2024, «σφράγισε» την επάνοδο της κυπριακής Οικονομίας στις επενδυτικές βαθμίδες των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Αυτός, ο υπό συζήτηση δεύτερος Προϋπολογισμός της παρούσας διακυβέρνησης, σηματοδοτείται από την επιστροφή της κυπριακής Οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα Α, μέσω των πρόσφατων αξιολογήσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες ή πανηγυρισμούς, εκφράζω ικανοποίηση, καθώς οι κόποι και οι θυσίες των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καρποφορούν.  

Επιπρόσθετα, επαναλαμβάνω με κατηγορηματικό τρόπο:

Όσο συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις της κυπριακής Οικονομίας, άλλο τόσο πρέπει να συνεχίζονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και της Βουλής με σοβαρότητα και προσοχή, για βιώσιμη ανάπτυξη, δημοσιονομική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.

Σοβαρότητα και προσοχή, που πρέπει να χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα, μελέτη και ορθολογισμό.

Η υπευθυνότητα, η μελέτη και ο ορθολογισμός είναι οι θεμελιώδεις απαιτήσεις της κοινωνίας από εμάς, αλλά και οι ελάχιστες υποχρεώσεις μας έναντι των πολιτών που μάς εξέλεξαν για να νομοθετούμε, αντιπροσωπεύοντάς τους.

ΔΕΝ είναι καθήκον μας η δημαγωγία. 

ΔΕΝ είναι καθήκον μας ο λαϊκισμός. 

ΔΕΝ είναι καθήκον μας η δημιουργία εντυπώσεων. 

ΔΕΝ είναι καθήκον μας η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων.

Καθήκον μας είναι η προώθηση και η ψήφιση Νόμων, που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, να ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα και να προστατεύουν την κοινωνική συνοχή. 

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Στο τέλος του 2024, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής βιώνει κοσμογονικές εξελίξεις. Η τρομοκρατική επίθεση της Hamas εναντίον του Ισραήλ, πριν 14 μήνες, πυροδότησε μια σειρά από αλυσιδωτές εξελίξεις:

  • Τον πόλεμο στη Γάζα και τις απώλειες ζωών, την ανθρωπιστική κρίση και τις καταστροφές που προκλήθηκαν. 
  • Τη σχεδόν πλήρη εξουδετέρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas. 
  • Τη σημαντική αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah. 
  • Τη διολίσθηση του Λιβάνου σε ακόμα μεγαλύτερη και βαθύτερη υπαρξιακή κρίση.

Παράλληλα, τα γεγονότα που μόλις ανέφερα, ενδεχομένως προκάλεσαν ή συνοδεύτηκαν από: 

  • Την αποδυνάμωση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν και, κυρίως, της επιρροής του στην περιοχή.
  • Τις ραγδαίες εξελίξεις επί του εδάφους της Συρίας και την κατάρρευση του καθεστώτος Assad, μετά από 53 χρόνια απόλυτης ηγεμονίας στη γειτονική μας χώρα. 

Ορθώς, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στις εξελίξεις που επίκεινται στη Συρία, όχι μόνο ως αμυντική αντίδραση απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, αλλά και ως ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτά τα γεγονότα, προστίθεται, δυστυχώς, η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που μαζί με τον πόλεμο στη Γάζα και τον πόλεμο στη Συρία, συνθέτουν τους τρεις πολέμους μέσα στους οποίους τα γειτονικά κράτη των περιοχών αυτών καλούνται να επιβιώσουν, να λειτουργήσουν, να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν.

Για την Κύπρο, αυτό το περιβάλλον συνυπάρχει με την τουρκική κατοχή του μισού νησιού μας, που συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια, αλλά και με την αμετακίνητη τουρκική αξίωση για διχοτόμηση μέσω της κάκιστης λύσης των «δύο κρατών».  

Επομένως, είναι ιδιαιτέρως αξιέπαινο το γεγονός ότι, μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, των τριών πολέμων και της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής αστάθειας, η Κύπρος κατακτά ξανά την επενδυτική βαθμίδα Α των οίκων αξιολόγησης.

Όμως, σήμερα, δεν θα αναδείξω μόνο αυτό. Σήμερα, επιλέγω να αναδείξω μια άλλη πετυχημένη πτυχή αυτής της διακυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας, μέσα στις διεθνείς συνθήκες που έχω περιγράψει πριν. Αναφέρομαι στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική της Κύπρου, που αυτούς τους μήνες ξεχωρίζει στην εξηντατετράχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο για τα επιτεύγματά της, αλλά και για ιστορικούς σταθμούς. Ενδεικτικά, το 2024, είχαμε:

  • Την επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια και τη συνοδευτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία αποκρούστηκε, ουσιαστικά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, η τουρκική αξίωση για δύο κράτη και επιβεβαιώθηκε η αμερικανική θέση για ένα κράτος, μετεξελισσόμενο σε Ομοσπονδία.
  • Την επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, για πρώτη φορά, σε διμερές επίπεδο, μετά από 53 χρόνια.
  • Τις τρεις επισκέψεις στην Κύπρο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Την πραγματοποίηση του Πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Την πραγματοποίηση του Δεύτερου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
  • Την πραγματοποίηση της Δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα.
  • Τις τριμερείς συναντήσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας.
  • Τις συναντήσεις ανάμεσα στον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου και στον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, για πρώτη φορά στα 33 χρόνια ύπαρξης του συγκεκριμένου κράτους. 

Σημειώνω ειδικά αυτές τις δύο συναντήσεις, καθώς η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με κράτη τα οποία έχουν στενές και ιστορικές σχέσεις με την Τουρκία, όπως το Αζερμπαϊτζάν, ενισχύουν την κρατική οντότητα και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Την υλοποίηση του Σχεδίου ΑΜΑΛΘΕΙΑ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
  • Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της κατάργησης της Βίζας για τους Κύπριους και τις Κύπριες που θα ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σημειώνω πως, ουδέποτε στο παρελθόν ήμασταν τόσο κοντά σε αυτό τον εθνικό στόχο, που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη μετάβαση των Κυπρίων στην πιο ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη. 

  • Την εκλογή της Κύπρου, για πρώτη φορά, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΟΗΕ, τη διετία 2025-2027.  
  • Την επιτυχή ολοκλήρωση δράσεων στο πλαίσιο της άτυπης Κυπριακής Προεδρίας στον οργανισμό MED9, των εννέα μεσογειακών, νότιων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024. 
  • Τη σταθερή επιλογή της Κύπρου, από ισχυρά κράτη του πλανήτη, ως του ασφαλούς και αξιόπιστου σταθμού για τη διάσωση των πολιτών τους από εμπόλεμες περιοχές.
  • Και, τέλος, τη συνεχή, μεθοδική και επισταμένη οργανωτική και, κυρίως, πολιτική προετοιμασία της χώρας μας για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα χρόνο από σήμερα.

Σημειώνω ότι στη διαπραγμάτευση εντός του Τρίο της εν λόγω Προεδρίας, δηλαδή με την Πολωνία και τη Δανία, για το Κοινό Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο δεκαοχτάμηνο, η Κύπρος πέτυχε σημαντικές προσθήκες, όπως η εξωτερική πτυχή της Μετανάστευσης, η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση των σχέσεων της Ένωσης με τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο, τα θέματα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, τους τελευταίους μήνες, προστίθενται στην καθημερινή, εντατική και πολύπλευρη εργασία της ηγεσίας και των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, όχι μόνο για προώθηση και επικράτηση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια σωστή, λειτουργική και, επομένως, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά και στην καθημερινή, εντατική και πολύπλευρη εργασία, που απαιτείται για ανατροπή και αποτροπή της τουρκικής πολιτικής, η οποία υπονομεύει νυχθημερόν την οντότητα, τη νομιμότητα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του κυπριακού λαού και η ισχυρότερη ασπίδα του κυπριακού Ελληνισμού.

Υπό το βάρος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και στη σκιά των διεθνών συγκρούσεων και των κοσμογονικών εξελίξεων, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να ενισχύουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να θωρακίζουμε την υπόστασή της.

Με ισχυρή Οικονομία, με αποτρεπτική άμυνα και με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Ως κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να στηρίζουμε και να αξιοποιούμε τον συνεπακόλουθο δυτικό προσανατολισμό της χώρας μας.

Γι’ αυτό και για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τα κριτήρια του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει στο μέγιστο βαθμό τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Και αν στο μέλλον η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ καταστεί μια απόφαση που θα είναι «στο χέρι» του κυπριακού λαού, τότε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε με βάση τα δεδομένα της εποχής και με το βλέμμα στο μέλλον.

Αυτή η άποψη, δεν αναιρεί την ορθότητα της επιλογής που έκανε η Κύπρος τις προηγούμενες δεκαετίες, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Η δε γεωγραφική θέση του νησιού μας, αλλά και το μέγεθός του, δεν δημιουργούν κίνδυνο ρήξης στις παραδοσιακές και χρήσιμες σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ρωσία και την Κίνα.

Επομένως, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις ή ατεκμηρίωτες εμμονές, οφείλουμε να πολιτευόμαστε και διεθνώς με υπευθυνότητα, μελέτη και ορθολογισμό.

Όπως οφείλουμε να πράττουμε και εντός… Εντός της Κύπρου και εντός αυτής της αίθουσας.   

Εύχομαι χαρούμενα Χριστούγεννα, χαρούμενη Πρωτοχρονιά, χαρούμενο και ελεύθερο 2025. Με υγεία, σε όλες και όλους και, πρωτίστως, υγεία στα παιδιά. 

Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε