Δύο έργα, που αφορούν το ενεργειακό μέλλον του νησιού μας, βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτές τις βδομάδες με αρνητικές ή ασαφείς εξελίξεις και, οπωσδήποτε, αμφίβολη προοπτική. Το πρώτο είναι το έργο κατασκευής πλωτής μονάδας απο-υγροποίησης και χερσαίου τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και το δεύτερο είναι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη (και κατ’ επέκταση με το δίκτυο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να επαναλάβω τη μεγάλη σημασία αυτών των δυο έργων, ούτε να υποκαταστήσω τους αρμόδιους για λήψη τελικών αποφάσεων, δηλαδή το Υπουργείο Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), που διαθέτουν, άλλωστε, την τεχνογνωσία και τους τρόπους αξιολόγησης όλων των δεδομένων. Ούτε θα ήθελα να επαναλάβω ότι στο έργο της πλωτής μονάδας απο-υγροποίησης και χερσαίου τερματικού εισαγωγής φυσικού αερίου υπάρχουν σκανδαλώδεις πτυχές, που πρέπει να διερευνηθούν για τις πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξω παραμύθια, τα οποία με ευκολία «πουλούσε» η διακυβέρνηση Αναστασιάδη την προηγούμενη δεκαετία για δύο μεγάλα έργα, ενώ, όπως προκύπτει, το μεν ένα (Πλωτή Μονάδα και Τερματικό Φυσικού Αερίου) είναι σήμερα στον «αέρα» λόγω μιας σκανδαλώδους και κάκιστης συμφωνίας, το δε άλλο (Καλώδιο) υπολείπεται μελετών και ρυθμιστικών και πολιτικών αποφάσεων.
Ιδού, λοιπόν, τα παραμύθια μιας δεκαετίας:
Το πόσο φυσικό αέριο ήρθε στην Κύπρο όπως και το σκάνδαλο πίσω από αυτό το πολύχρονο παραμύθι το διαπιστώνουμε αυτές τις μέρες, όπως διαπιστώνουμε και το τεράστιο κόστος αυτού του παραμυθιού για το οποίο, επαναλαμβάνουμε, θα πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση για τις πολιτικές και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.
Παραμύθι βιώσαμε, δυστυχώς, πριν δυο χρόνια και στο θέμα του ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, δηλαδή του Great Sea Interconnector, που τότε ονομαζόταν EuroAsia Interconnector. Ενώ, λοιπόν, σήμερα το όλο έργο είναι στη δίνη μελετών και αποφάσεων της ΡΑΕΚ, που θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ύπαρξή του και ενώ ακούμε νυν αντιπολιτευόμενους/τέως κυβερνώντες να εκφράζουν πλήθος ανησυχιών και ερωτημάτων (ενδεικτικές οι σχετικές δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Κυριάκου Χατζηγιάννη), τον Νοέμβριο του 2022, ο τότε Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εγκαινίαζε στο Προεδρικό Μέγαρο την έναρξη κατασκευής του έργου! Ενώ, δηλαδή, σήμερα γίνονται τόσες μελέτες και συζητήσεις για τη βιωσιμότητα και την προοπτική αυτού του – καθόλα αναγκαίου – έργου, ο Νίκος Αναστασιάδης τον Νοέμβριο του 2022 το εγκαινίαζε(!) και δήλωνε: «Δεν θα μπορούσα παρά να χαρακτηρίσω αυτή τη μέρα ως ιστορική, αφού, μετά από χρόνια διαβουλεύσεων και σκληρής δουλειάς, είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε στην κατασκευαστική φάση του «EuroAsia Interconnector», ενός εμβληματικού έργου μεγάλης γεωπολιτικής, στρατηγικής και εθνικής σημασίας» (Ρεπορτάζ: ΠΟΛΙΤΗΣ).