Το “πράσινο φως” του Υπουργικού Συμβουλίου στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη. Το καλώδιο Great Sea Interconnector είναι ένα έργο ύψιστης στρατηγικής σημασίας, που θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα επιτρέψει τη μετατροπή του νησιού μας σε ενεργειακό κόμβο ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους κύπριους καταναλωτές, σε συνδυασμό πάντα με τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας και την εισαγωγή και χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Η σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €657,000,000= από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε έργο που σχετίζεται με την Κύπρο.
Επιπρόσθετα, είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση και οι διεκδικήσεις του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τις τελευταίες βδομάδες, βελτίωσαν τη θέση της Κύπρου στο συγκεκριμένο έργο και δημιουργούν εύφορες συνθήκες συνέχισης και – κυρίως – ολοκλήρωσής του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν επιτευχθεί, η έκθεση της Κύπρου κατά την περίοδο κατασκευής (2025-2029) περιορίζεται στα €125,000,000= (με επιμερισμό 37% για την Ελλάδα και 63% για την Κύπρο), ενώ αυτός ο επιμερισμός αλλάζει προς όφελος της Κύπρου και γίνεται 50%-50%, τόσο κατά την περίοδο λειτουργίας της διασύνδεσης, όσο και σε σχέση με το γεωπολιτικό ρίσκο.
Ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και δύσκολο έργο. Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια προκειμένου να «ωριμάσει», αυτός είναι ο λόγος που εκπλαγήκαμε όταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε σπεύσει να κάνει εγκαίνια του έργου τον Νοέμβριο του 2022, αυτός είναι ο λόγος που η τελική απόφαση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου θα ληφθεί σε επόμενο στάδιο, νοουμένου ότι θα πληρούνται μια σειρά προϋποθέσεων και αναλόγως των περαιτέρω στοιχείων και τεχνικών μελετών που θα τεθούν ενώπιον του κράτους το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και ασφαλώς, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι για κάλυψη του ποσού ολοκλήρωσης του Έργου απαιτείται να επενδύσουν σε αυτό ιδιωτικοί οργανισμοί, με το απαιτούμενο οικονομικό και επενδυτικό εκτόπισμα. Επομένως, με θεμέλιο την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι προσπάθειες του ανάδοχου του Έργου και όλων των μερών θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πειστική προσέγγιση τέτοιων ιδιωτικών οργανισμών, με απώτερο στόχο την επενδυτική συμμετοχή τους.
Επαναλαμβάνουμε ότι, η Κύπρος χρειάζεται και θέλει την ηλεκτρική διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Και με τον όρο «θέλει», εννοούμε θέλει το έργο να ολοκληρωθεί και όχι μόνο να αρχίσει.