Έμειναν στο ψάξιμο…

Στις 3 Φεβρουαρίου, πριν από ένα μήνα δηλαδή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κυριάκος Κούσιος, ήταν φιλοξενούμενος στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ και συζητούσε με την οικοδέσποινα της εκπομπής για τα όσα κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την προηγούμενη μέρα, στην Ερευνητική Επιτροπή για το μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων και παράτυπων διαβατηρίων, που δόθηκαν επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, κατά παράβαση των κριτηρίων που προέβλεπε ο σχετικός κανονισμός.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Κούσιος για τις δύο γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, επί των ημερών Κώστα Κληρίδη, οι οποίες προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για την προβληματική εφαρμογή του Προγράμματος Προσέλκυσης Εγγυήσεων και οι οποίες, όπως αποδείχτηκε, αγνοήθηκαν προκλητικά από την κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε κάτι ανάμεσα σε άγνοια και έκπληξη για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί. Και κατέληξε με την γνωστή, πλέον, σοβαροφάνεια που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι, «από χθες, με οδηγίες του Προέδρου, ψάχνουμε να βρούμε τις δύο γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας για το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων».

Έκτοτε, ακόμα ψάχνουν. Θα διερωτάστε, βέβαια, γιατί το …ψάχνω εγώ; Η απάντηση είναι απλή: Για λόγους αξιοπρέπειας. 

Γιατί είμαι ένας από τους χιλιάδες πολίτες που άκουσαν εκείνο το πρωινό τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να λέει κάτι και που αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με το θλιβερό γεγονός, ότι η κυβέρνηση υποτιμά τόσο, μα τόσο πολύ, τη νοημοσύνη του λαού.

Γιατί είμαι ένας από τους χιλιάδες πολίτες, που θεωρούν αδιανόητη την εντύπωση των κυβερνώντων, ότι μπορούν με ευκολία να «ξεμπερδεύουν» ρίχνοντας σοβαροφανείς ατάκες κενές περιεχομένου, κάθε φορά που τίθεται μια συγκεκριμένη και καθόλα εύλογη ερώτηση.

Γιατί είναι προφανές, ότι τα περισσότερα σκάνδαλα και αρνητικά πεπραγμένα αυτής της διακυβέρνησης εδράζονται στην αλαζονεία και έπαρση του Προέδρου Αναστασιάδη και των στελεχών της, καθώς και στην πεποίθησή τους ότι «ο κόσμος ξεχνά γρήγορα», «ο κόσμος δεν δίνει σημασία», «ο κόσμος ασχολείται μόνο με τα δικά του προβλήματα».

Και η αλήθεια είμαι πως, αυτή η διακυβέρνηση – είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω της πολιτικής της – φροντίζει ώστε κάθε μέρα της θητείας της να είναι ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην μένει στους πολίτες το κουράγιο ή η όρεξη να ασχολούνται με τα διαδοχικά σκάνδαλα και τις παταγώδεις αποτυχίες της. Κοινώς, να μην το πολυψάχνουν…

Κι έτσι, μετά από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, οι κυβερνώντες συνεχίζουν απτόητοι, θρασείς και αλαζόνες. Και την ίδια ώρα, η κοινωνία 

  • μετρά σειρά λαθών του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά στον εκβιασμό, είτε για αποδοχή μιας συμφωνημένης διχοτόμησης είτε για ένα τουρκικών προδιαγραφών κλείσιμο του Κυπριακού, 
  • βίωσε και βιώνει την κατάρρευση του Συνεργατισμού, της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 
  • παρακολουθεί την αποκάλυψη διαδοχικών σκανδάλων και φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, που πληγώνουν την αξιοπρέπεια του λαού μας και που εκθέτουν την πατρίδα μας, διεθνώς.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η κοινωνία ζητά αλλαγή. Αλλαγή ύφους, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή συμπεριφοράς, αλλαγή προτεραιοτήτων, αλλαγή πολιτικής. Ζητά όμως και σεβασμό. Σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών, σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, σεβασμό στον δημόσιο πλούτο, σεβασμό στους θεσμούς του κράτους.    

Στο Προεδρικό, πάντως, συνεχίζουν το ψάξιμο…

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε