Χρύσης Παντελίδης

Ο Χρύσης Παντελίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 9 Ιανουαρίου 1975. Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής μεγάλωσε στο Παραλίμνι. Τα τελευταία 20 χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Λευκωσία και πιο συγκεκριμένα στην Λακατάμια.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Παραλιμνίου το 1992 και μετά την 26μηνη θητεία του στην Εθνική Φρουρά σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος πτυχίου Κοινωνιολογίας και μέλος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου.

Την περίοδο 1994 – 2000 ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα. Διετέλεσε για τρία χρόνια Οργανωτικός Γραμματέας και για ένα χρόνο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Παράταξης Κυπρίων Φοιτητών ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Θεσσαλονίκης, ενώ, τον Δεκέμβριο του 1999 εξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων – ΠΟΦΝΕ. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με τα φοιτητικά θέματα και τα θέματα νεολαίας, ενώ, συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση χρόνιων φοιτητικών προβλημάτων.

Παράλληλα με τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα, ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι το Μάρτιο του 2005 διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, ενώ, από τον Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Απρίλιο του 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της ΝΕ.ΔΗ.Κ Αμμοχώστου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Το Νοέμβριο του 2000, αμέσως μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, ανέλαβε καθήκοντα στο Δημοκρατικό Κόμμα, αρχικά ως στέλεχος του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου των Βουλευτικών Εκλογών του 2001 και στη συνέχεια ως Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου του Κόμματος. Το Σεπτέμβριο του 2002 ανέλαβε Συντονιστής του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003, ενώ, παράλληλα, συμμετείχε στη σύνταξη του αντίστοιχου προεκλογικού Προγράμματος Διακυβέρνησης.

Την 1η Μαρτίου 2003 διορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα, τότε, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ως Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι τη λήξη της θητείας του Προέδρου Παπαδόπουλου, στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Επιπρόσθετα με τα καθήκοντα της θέσης αυτής, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος του ανέθεσε και τα καθήκοντα του συντονισμού της υλοποίησης του Προεκλογικού Προγράμματος, της παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και του συντονισμού της άτυπης επικοινωνιακής ομάδας του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ως Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει τιμηθεί, το 2005, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. 

Αμέσως μετά τη λήξη της πενταετούς προεδρικής θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου, την 1η Μαρτίου 2008, ανέλαβε Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου, στις 12 Δεκεμβρίου 2008.

Έξι μήνες μετά, εργάστηκε για την δημιουργία του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και τον Ιανουάριο του 2010, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, διορίστηκε Εκτελεστικός Διευθυντής του, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Ιούλιο του 2021. 

Παράλληλα, από το 2013, είναι Σύμβουλος Στρατηγικής του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου και από το 2018 είναι εκλελεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Γραμματείας του Κόμματος.

Στις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου 2021 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και με αυτή του την ιδιότητα είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

Αρθρογραφεί τακτικά στις εφημερίδες «ο Φιλελεύθερος» και «Καθημερινή».

Είναι παντρεμένος με την Πάνη Παντελίδη-Βασιλείου, Νεογνολογική-Παιδιατρική Φυσιοθεραπεύτρια στον ιδιωτικό τόμεα και έχουν μία κόρη, την Ελένη, η οποία φοιτά στην Ε’ τάξη του Ε’ Δημοτικού Σχολείου Λακατάμιας. 

Φωτογραφικό υλικό