Ένας μήνας προεδρίας Χριστοδουλίδη

Συμπληρώθηκε την Παρασκευή ένας μήνας προεδρικής θητείας του Νίκου Χριστοδουλίδη. Προφανώς, τριάντα-μία μόλις ημέρες δεν είναι αρκετές για αξιολόγηση έργου, είναι όμως αρκετές για αξιολόγηση προθέσεων, αλλά και δειγμάτων γραφής, αναφορικά με τις προτεραιότητες, καθώς και το ύφος, της νέας διακυβέρνησης.

Αρχίζοντας από το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, δηλαδή το Κυπριακό, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Προέδρου Χριστοδουλίδη, και μάλιστα ευθύς αμέσως μετά την εκλογή του, στις 12 Φεβρουαρίου και όχι μόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1 Μαρτίου 2023, ενίσχυσε σημαντικά την αξιοπιστία του νέου Προέδρου και, κατ’ επέκταση, ενίσχυσε σημαντικά την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι άμεσες συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η επίσκεψή του στην Αθήνα και ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση, η μετάβασή του στις Βρυξέλλες και η παρουσίαση της πρότασής του στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ηγέτες κρατών-μελών για ενεργότερη εμπλοκή τους στη διαδικασία του Κυπριακού, αλλά ακόμα και η φιλοφρονητική συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πείθουν και τα πλέον δύσπιστα ή κακοπροαίρετα πρόσωπα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αφοσιωμένος στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας σωστής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας, καθώς και τα θέματα ενίσχυσης των διμερών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε να σημειώσουμε με ικανοποίηση της απόφαση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Προέδρου Χριστοδουλίδη για σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, ενός θεσμού άκρως απαραίτητου και χρήσιμου, ο οποίος, σημειωτέον, προτάθηκε το 2017 από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το Δημοκρατικό Κόμμα. Επιπρόσθετα, είναι ιδιαιτέρως θετική η δράση, τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διμερών συνεργασιών της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η οποία θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες βδομάδες.

Στα εσωτερικά θέματα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδωσε άμεσα το στίγμα της έμφασης, που δίνει στα θέματα της Υγείας και της Παιδείας με τις συμβολικού χαρακτήρα επισκέψεις του στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και στο Δημοτικό Σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης, ενώ, εμφανής είναι και η ανάδειξη, εκ μέρους του, της ανάγκης να επικεντρωθούμε όλες και όλοι – πολιτικά πρόσωπα και πολιτικοί θεσμοί – στους ανθρώπους και στις ανάγκες τους. Αυτή η ανάδειξη συνοδεύεται και από την έμφαση που οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Παπαναστασίου, αντιστοίχως, δίνουν, εξ αρχής, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, στη μείωση του κόστους της ενέργειας και στη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ένα μήνα μετά την έναρξη της προεδρίας Χριστοδουλίδη, ως πρωταγωνιστές της συμπολίτευσης εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις προθέσεις και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διακυβέρνησης, την οποία στηρίζουμε και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, εντός και εκτός Βουλής.

Υ.Σ. Η ονομαστική αναφορά μόνο στους τρείς Υπουργούς γίνεται λόγω της προσωπικής συμμετοχής μου στις αντίστοιχες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και της άμεσης, καθημερινής ενασχόλησής μου με τα θέματα των χαρτοφυλακίων τους. 

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε