Ένα κρίσιμο στοιχείο των μέτρων

Τα μέτρα προστασίας του κάθε Κύπριου και της κάθε Κύπριας, ειδικότερα, καθώς και της δημόσιας υγείας, γενικότερα, σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, συνθέτουν αυτή την περίοδο ένα κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

Η πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει να ευνοεί τα όσο το δυνατό πιο αυστηρά μέτρα, χωρίς ασφαλώς να είναι σε θέση κανείς να προβλέψει, τεκμηριωμένα, το κατά πόσο η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων είναι πάντα ανάλογη της αυστηρότητάς τους, ή, τις παράπλευρες συνέπειές των μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία. Αυτό, βέβαια, δεν συνιστά άσκηση κριτικής προς οποιοδήποτε. Άλλωστε, σε αχαρτογράφητα νερά πλέουμε, πολιτεία και πολίτες, επομένως υπάρχει δικαιολογημένη αβεβαιότητα, για αρκετές πτυχές αυτής της πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιδεικνύει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία στην εφαρμογή κάθε μέτρου. Και, δικαιολογημένα, οι πολίτες αυτοί απαιτούν την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία, τόσο από τους κυβερνώντες, όσο και από ολόκληρη την κρατική μηχανή, χωρίς διακρίσεις.

Όμως, δεν είναι μόνο η αυστηρότητα το κρίσιμο στοιχείο των μέτρων. Υπάρχει ακόμα ένα κρίσιμο στοιχείο: Κάθε μέτρο, πρέπει (α) να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη (β) να μπορεί να ελέγχεται η εφαρμογή του και (γ) να μπορεί να τιμωρείται η παράβασή του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του στο κράτος και τους θεσμούς του και, τελικά, θα επικρατήσει αναρχία. Επομένως, η αξιολόγηση του όποιου μέτρου, θα πρέπει να γίνεται και μέσα από τον φακό της κρατικής μηχανής και, πιο συγκεκριμένα, μέσα από το φακό της δυνατότητας της κρατικής μηχανής να υλοποιήσει τις τρεις παραμέτρους, που καταγράφονται πιο πάνω.

Καθώς λοιπόν αρχίζουμε να βιώνουμε ένα νέο προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, κοινωνικό και οικονομικό «φυσικό περιβάλλον», το οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα κρατήσει και πόσο θα μας επηρεάσει, είναι σημαντικό να συναισθανόμαστε το καθήκον μας για πιστή εφαρμογή κάθε μέτρου. Και να είμαστε αισιόδοξοι ότι με ψυχραιμία, προστασία και πειθαρχία, θα τα καταφέρουμε.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε