Η διεκδίκηση, από την Κυπριακή Δημοκρατία, κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, για την έκνομη και επιθετική δράση της τελευταίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι μια αναγκαία πολιτική επιλογή.
Όχι τόσο για τιμωρία της Τουρκίας για όσα ήδη έχει κάνει, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά, κυρίως, για άσκηση πίεσης στην Τουρκία προκειμένου να αλλάξει στάση, έναντι της Κύπρου και στο πλαίσιο του Κυπριακού.
Γιατί πρέπει να αλλάξει στάση; Γιατί, για να φτάσουμε σε μια στοιχειωδώς σωστή λύση του Κυπριακού, θα πρέπει η Τουρκία να κάνει συγκεκριμένες και σημαντικές υποχωρήσεις.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνούμε ότι, δυστυχώς και κακώς, η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει ήδη κάνει όλες τις πιθανές υποχωρήσεις που θα μπορούσε να κάνει, σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και μάλιστα χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Να μην ξεχνούμε, δηλαδή, ότι η πλευρά μας έδωσε, δυστυχώς, τα πάντα και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεπέρασε προ πολλού ένα πλήθος “κόκκινων” και επικίνδυνων γραμμών.
Όταν, λοιπόν, επιδιώκεται επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας και μάλιστα «από το σημείο στο οποίο μείναμε στο Κραν Μοντάνα», όπως καθημερινώς διακηρύσσουν οι υποστηρικτές της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων χρόνων, θα πρέπει να επιδιώκεται, τουλάχιστον και η ενίσχυση και βελτίωση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Διαφορετικά, αυτό που ουσιαστικά θέλουν οι οπαδοί του «να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντάνα» και φοβούνται να το ομολογήσουν, είναι να υποχωρήσουμε με κάποιο τρόπο και στις πτυχές της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και «να τελειώνουμε». Κυριολεκτικώς και μεταφορικώς.
Επομένως, ας γίνει κατανοητό από όλες και όλους: οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ένα εργαλείο αλλαγής της τουρκικής στάσης. Και η αλλαγή της τουρκικής στάσης, είναι ένα εργαλείο – για την ακρίβεια, είναι προϋπόθεση – για μια στοιχειωδώς σωστή λύση του Κυπριακού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούμε σε ένα κάκιστο κλείσιμο του εθνικού μας προβλήματος, το οποίο θα απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους και τις Ελληνοκύπριες.
Υ.Σ. Λέχθηκε, πρόσφατα, από πολιτικούς αναλυτές ότι, “η διεκδίκηση κυρώσεων και η ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα εξαγριώσει την Τουρκία”. Προφανώς, οι εν λόγω αναλυτές θεωρούν ότι η Τουρκία που απειλεί καθημερινώς να καταστρέψει την Κύπρο και την Ελλάδα, που απειλεί τη χώρα μας και μερικά νησιά της Ελλάδας, που αμφισβητεί ουσιαστικά την ύπαρξη της Κρήτης, που παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, που ετοιμάζεται να εποικίσει την περίκλειστη κατεχόμενη Αμμόχωστο και που ζητά υπογραφή “λύσης” δύο κρατών, βρίσκεται σε ήρεμη και εποικοδομητική διάθεση…
Για τον Φιλελεύθερο, Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020