Η αξία της διαφάνειας και του ελέγχου

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, στη σκιά της πανδημίας του Κορωνοιού και της αναπόφευκτης οικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί, η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και στους πολίτες είναι εξίσου σημαντική και απαραίτητη, όσο κάθε απόφαση άμεσης ή έμμεσης οικονομικής στήριξης.

Η εμπιστοσύνη αυτή, μπορεί να στηριχτεί σε δύο κρίσιμες παραμέτρους: τη διαφάνεια και τον έλεγχο.

Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, δείχνει ότι σε περιπτώσεις που αυτές οι δύο παράμετροι υποβαθμίστηκαν ή παραγκωνίστηκαν, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, οι τσέπες των πολιτών άδειασαν και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας κλονίστηκε.

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε, επέβαλλε και επιβάλλει, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, τη γενναιόδωρη συνεισφορά του κράτους, δηλαδή των φορολογούμενων πολιτών, στην προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων. Ένας τρόπος τέτοιας συνεισφοράς, ήταν και η παροχή κρατικής εγγύησης για ιδιωτικό δανεισμό από τις τράπεζες.

Συνεισφορά, που αν υλοποιούταν σωστά, με διαφάνεια και έλεγχο, θα είχε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και, παράλληλα, θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κοινωνία και τους πολιτειακούς και οικονομικούς θεσμούς.

Αυτή τη διαφάνεια και αυτό τον έλεγχο εξασφάλιζε η συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή στην όλη διαδικασία, την οποία ζητούσε και ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα, από την πρώτη στιγμή.

Η προτεινόμενη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή ως παρατηρητή, είναι απολύτως συμβατή με τις συνταγματικές του αρμοδιότητες, συμβαίνει ήδη σε παρόμοιες διαδικασίες, δεν θα προκαλούσε οποιαδήποτε καθυστέρηση και θα ήταν ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα για πετυχημένη και αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Δυστυχώς, αντί διαφάνεια και έλεγχο, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επέλεξε γινάτι και αλαζονεία.

Αρνούμενη, ή φοβούμενη, τον έλεγχο και τη διαφάνεια, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ απέσυρε το σχετικό νομοσχέδιο και κρατά την κυπριακή Οικονομία σε περιδίνηση. Ταυτόχρονα, εντελώς αδικαιολόγητα και ανεξήγητα, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ απέσυρε και το μέτρο της απευθείας στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, δίνοντας για ακόμα μια φορά την εντύπωση ότι ενεργεί με μικρότητα, εκδικητικότητα και έπαρση.

Θέτοντας πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τη διαφάνεια και τον έλεγχο, που ζητά η κοινωνία, επιμένουμε στην άμεση επαναφορά και εφαρμογή του σχεδίου για απευθείας στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων και, παράλληλα, αναμένουμε το σχέδιο της κυβέρνησης, σε αντικατάσταση του νομοσχεδίου που απέσυρε.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε