Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Διεξάγεται αύριο, 9 Μαΐου 2022, στο Στρασβούργο, η πανηγυρική τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Αυτού του μεγάλου, πανευρωπαϊκού διαλόγου, ο οποίος διήρκησε ένα περίπου χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στα εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, αλλά και μέσω εκδηλώσεων στα κράτη μέλη, να εκφράσουν απόψεις και να καταθέσουν εισηγήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμπτωση της αυριανής τελετής με την Ημέρα της Ευρώπης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου, δεν είναι, ασφαλώς, τυχαία.

Οι χιλιάδες απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες καταχωρήθηκαν στην πλατφόρμα και καταγράφηκαν στις εκδηλώσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, αξιολογήθηκαν και συζητήθηκαν διεξοδικά σε επτά συνόδους της Ολομέλειας και σε πολλαπλάσιες συνεδριάσεις των θεματικών Ομάδων Εργασίας στα περιθώρια αυτών των επτά συνόδων. Η Ολομέλεια της Διάσκεψης αποτελείτο από 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 του Συμβουλίου (δύο ανά κράτος μέλος) και 3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από 108 εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινοβουλίων (τα οποία εκπροσωπήθηκαν ισότιμα από 4 βουλευτές το κάθε ένα), καθώς και από 108 πολίτες: 80 εκπροσώπους των ομάδων ευρωπαίων πολιτών, 27 από τις εθνικές ομάδες πολιτών, ή τις εκδηλώσεις της Διάσκεψης (ένας εκπρόσωπος ανά κράτος μέλος), καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. Συμμετείχαν, επίσης, 18 εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών, 18 εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι περιφερειακών αρχών, 6 εκλεγμένοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών, 12 εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και 8 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων αντιπροσωπεύσαμε σε αυτή τη Διάσκεψη οι βουλευτές και βουλεύτριες, Χάρης Γεωργιάδης (ΔΗΣΥ/Επικεφαλής), Μαρίνα Νικολάου (ΑΚΕΛ), Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ) και Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Κίνημα Οικολόγων).

Αναπόφευκτα, το τελευταίο τρίμηνο της Διάσκεψης επισκιάστηκε από την συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που αναμφίβολα επισκιάζει και το ίδιο το παρόν και το μέλλον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ολόκληρου του πλανήτη. Εντούτοις, η Διάσκεψη ολοκλήρωσε το έργο της και, μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ρωσική εισβολή και ο εν εξελίξει πόλεμος, ενίσχυσαν, ουσιαστικά, το κλίμα αλληλεγγύης, συναίνεσης και αποφασιστικότητας ανάμεσα στα μέλη της Διάσκεψης.

Στις 29 και 30 Απριλίου, η Ολομέλεια της Διάσκεψης συνεδρίασε για τελευταία φορά και συμφώνησε σε ένα σύνολο 49 λεπτομερών προτάσεων/συστάσεων, που καλύπτουν τις θεματικές ενότητες για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον, την Υγεία, την Οικονομία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις Θέσεις Εργασίας, το Ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Κόσμο, τις Αξίες, τα Δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και την Ασφάλεια, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, τη Μετανάστευση και την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Οι 49 αυτές προτάσεις/συστάσεις υποβάλλονται, πλέον, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αξιοποίηση και εφαρμογή.

Είναι σημαντικό, πάντως, να αναδειχθεί το γεγονός ότι, σε όλη αυτή τη διαδικασία και ειδικότερα στην κορύφωσή της, επικράτησε ανάμεσα σε όλα τα μέρη εποικοδομητικό κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης, παρά το γεγονός ότι η Διάσκεψη αποτελείτο από τόσους πολλούς και διαφορετικούς φορείς, που αντιπροσωπεύονται από πρόσωπα προερχόμενα από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων των κρατών μελών και των πολιτικών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουσιαστικά, αυτό που τελικά επικράτησε, ήταν η πολιτική βούληση όλων μας ώστε να γίνει ένα θετικό βήμα για την παραπέρα διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως, ορθώς, επισήμανε στην παρέμβασή του, ενώπιον των 108 μελών των εθνικών κοινοβουλίων, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής, συνάδελφος Χάρης Γεωργιάδης, με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας, «οι συστάσεις δεν αποτελούν το τέλος της διαδρομής για τη Διάσκεψη, αλλά την απαρχή μίας νέας διαδικασίας, βάσει της οποίας οι συστάσεις θα μελετηθούν για σκοπούς υλοποίησής τους. Η έννοια της συναίνεσης αποτελεί συμφωνία για προώθηση των προτάσεων, κατανοώντας ωστόσο την ύπαρξη ουσιαστικών επιφυλάξεων από μερίδα συμμετεχόντων»

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, έγινε. Και η πανηγυρική τελετή λήξης, η οποία διεξάγεται αύριο στο Στρασβούργο και θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Roberta Metsola (Πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Ursula von der Leyen (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Emmanuel Macron (Πρόεδρος της Γαλλίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο), θα είναι ταυτόχρονα και η αρχή της πορείας προς το μέλλον. Και, όπως ανέφερα και στην παρέμβαση μου στη σύνοδο των μελών του S&D, που μετείχαμε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, σε αυτό το μέλλον, «η οικοδόμηση μιας ακόμα πιο ισχυρής, ευημερούσας, αυτόνομης και, πάνω απ’ όλα, ασφαλούς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, για εμάς και για τα παιδιά μας».

ΥΣΤΕΡΟΣΗΜΕΙΩΜΑ: Σε αυτή την πολύμηνη και ενεργό συμμετοχή της αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, πολύτιμη και καθοριστική ήταν η βοήθεια και στήριξη που λάβαμε από την Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, την οποία και ευχαριστώ θερμά. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω, ιδιαιτέρως, στην κυρία Χαρά Παρλά (PhD) και στον κύριο Αλέξη Αντωνιάδη (PhD), που συνόδευαν και τις αποστολές μας στο Στρασβούργο.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε