Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ φοβάται τον έλεγχο

«Η Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, η οποία έχει συσταθεί με την Κ.Δ.Π. 406/2020 και Κ.Δ.Π. 467/2020, ανακοινώνει την πρόθεσή της για τη μίσθωση υπηρεσιών 40 Συνεργατών για περίοδο 6 εβδομάδων (40 ώρες την εβδομάδα, και ωράριο 08.00 με 16.00), με δικαίωμα ανανέωσης από μέρους της Επιτροπής για ακόμη μέχρι 3 εβδομάδες, ως καθορίζεται στην συνημμένη «Συμφωνία Μίσθωσης Υπηρεσιών» και προσκαλεί Δικηγόρους ή/και Λογιστές/Ελεγκτές ή/και Οικονομολόγους με κατάλληλο μεταπτυχιακό τίτλο, οι οποίοι διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ως καθορίζονται κατωτέρω, να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Η πιο πάνω προκήρυξη αναρτήθηκε την περασμένη Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020, στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=4433353).

Με απλά λόγια, η διορισθείσα Ερευνητική Επιτροπή για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων επιβεβαιώνει το προφανές: Ότι, αυτή τη στιγμή, δηλαδή σαράνταοχτώ ολόκληρες μέρες μετά τον διορισμό της, ΔΕΝ διαθέτει τα στελέχη και κατ’ επέκταση ΑΔΥΝΑΤΕΙ να επιτελέσει το έργο της. Ως εκ τούτου, προχώρησε στην πιο πάνω προκήρυξη, η οποία, σημειωτέο, θα κοστίσει στους φορολογούμενους πολίτες πέραν των 180,000 ευρώ και αναπόφευκτη καθυστέρηση.

Εύλογα, επομένως, οι πολίτες διερωτώνται: Γιατί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν επιτρέπει στην Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους, που είναι εντεταλμένη από το Σύνταγμα και που διαθέτει τα στελέχη, την τεχνογνωσία και την εμπειρία, να κάνει τον αναγκαίο έλεγχο και έρευνα;

Ο παραπλανητικός ισχυρισμός του Προέδρου Αναστασιάδη και όσων παπαγαλίζουν τα λόγια του, ότι, τάχατες, «δεν έχει αρμοδιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία για τέτοια έρευνα», δεν ισχύει. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είπε ποτέ ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει το θέμα των πολιτογραφήσεων. Αυτό που είπε, είναι πως αυτή τη στιγμή οι φάκελοι είναι στην Ερευνητική Επιτροπή. Όμως, ακόμα και αν αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι οι εξουσίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πηγάζουν από το Σύνταγμα, ενώ της Ερευνητικής Επιτροπής από νόμο και άρα οι φάκελοι θα μπορούσαν να δοθούν πρώτα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι προφανές ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορούσαν κάλλιστα να δοθούν αντίγραφα των φακέλων.

Επομένως, γιατί η κυβέρνηση ΔΗΣΥ επιμένει να αρνείται; Η απάντηση είναι απλή: Φοβάται. Φοβάται, γιατί ξέρει ότι έχει λερωμένη τη φωλιά της. Και όσο επιμένει να αρνείται τον έλεγχο, άλλο τόσο θα επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση. Και πριν προλάβει κάποιος να σκεφτεί «μα γιατί φωνάζετε, αφού τελικά θα γίνει έρευνα από την διορισθείσα Επιτροπή;», ας αναλογιστεί ότι: Πρώτο, πέρασαν ήδη σχεδόν δύο μήνες από τον διορισμό της Επιτροπής και δεν έγινε τίποτε και ο χρόνος είναι μια κρίσιμη παράμετρος σε τέτοιες έρευνες. Δεύτερο, στη διάρκεια αυτού του χρόνου, που χάθηκε χωρίς έλεγχο και διαφάνεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε ευκαιρία και κατήγγειλε τη χώρα μας για το επίμαχο Πρόγραμμα. Τρίτο, ο Γενικός Εισαγγελέας απαγορεύει στην Επιτροπή αυτή να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της, αν και όταν αυτό εκπονηθεί. Και ο νοών, νοείτο.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε