Η χρήση κράνους κατά τη χρήση του ποδηλάτου πρέπει να καταστεί υποχρεωτική

Κατέθεσα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόταση Νόμου (Τροποποιητικού) με σκοπό να καταστεί υποχρεωτική η χρήση ποδηλατικού κράνους κατά τη χρήση ποδηλάτου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα ποδηλατιστές/ποδηλατίστριες τα τελευταία χρόνια, έχω την άποψη ότι η χρήση ποδηλατικού κράνους θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική, καθώς είναι προφανές πως το κράνος ενδέχεται να αποδειχτεί σωτήριο σε πάρα πολλές περιπτώσεις, προστατεύοντας συμπολίτες και συμπολίτισσές μας από βέβαιο θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. 

Το νέο αυτό μέτρο καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο, αλλά και επείγον, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ορθώς, την εφαρμογή Σχεδίου Επιχορήγησης της Αγοράς Ποδηλάτου, με σκοπό, ακριβώς, την ενθάρρυνση της χρήσης των ποδηλάτων στην Κύπρο και με απώτερο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης των αυτοκινήτων, η οποία εντείνεται τα τελευταία χρόνια σε όλα τα αστικά κέντρα.
  • δεν υπάρχει στην Κύπρο ολοκληρωμένο και επαρκές δίκτυο ποδηλατοδρόμων ή/και ποδηλατολωρίδων, γεγονός που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους ποδηλατιστές/ποδηλατίστριες, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους δρόμους και τις λωρίδες των αυτοκινήτων, των λεωφορείων, των φορτηγών και, γενικώς, των μηχανοκινήτων οχημάτων.
  • ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους για τους μοτοσικλετιστές, γεγονός υποβοηθητικό στην καλλιέργεια κουλτούρας εφαρμογής αυτής της νέας νομοθετικής διάταξης.

Ευελπιστώ σε συζήτηση και υπερψήφιση της εν λόγω Πρότασης σε Νόμο, το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οδική ασφάλεια στη χώρα μας, να ενισχυθεί η ποδηλατική κουλτούρα εντός της κοινωνίας και να εμπεδωθεί ο σεβασμός στους ποδηλατιστές/ποδηλατίστριες.  

Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε