Κύπρος-Ισραήλ-Ενέργεια

Η πρόσφατη, πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ σηματοδότησε μία ακόμα – κομβικής σημασίας – συμφωνία, η οποία αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ευοίωνη προοπτική κάθε συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και στο Ισραήλ, καθώς και την αποτελεσματική δράση της νέας διακυβέρνησης από τις πρώτες μέρες της θητείας της.

Όπως έχει δημοσιευτεί και επιβεβαιωθεί σε ΜΜΕ των δύο χωρών, «σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Κύπρο  συμφώνησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου» (Jerusalem Post & ΚΥΠΕ).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμβάλλει στην ευρύτερη προτεραιότητα της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά φυσικού αερίου, σε αέρια μορφή, προς την Κύπρο και, ως επακόλουθο, την κατασκευή υποδομών υγροποίησης αυτού του φυσικού αερίου, για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή η προτεραιότητα μπορεί να υλοποιηθεί με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από κυπριακής ή ισραηλινής ιδιοκτησίας κοιτάσματα και με την ανάπτυξη στην Κύπρο – πλωτών ή αρθρωτών (modular) – μονάδων υγροποίησης φυσικού αερίου.

Είναι προφανές ότι, αυτή η προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης είναι συμβατή με την προτεραιότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να διοχετεύσει φυσικό αέριο από κοιτάσματα του Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, αλλά και με την Ελλάδα, που οικοδομείται τα τελευταία χρόνια μέσω των Τριμερών Συνεργασιών.

Επιπρόσθετα, οι προτεραιότητες αυτές της Κύπρου και του Ισραήλ είναι συμβατές και με τον μεγάλο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Κύπρος είναι μέλος, για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους χαιρετίζουμε τις εν λόγω εξελίξεις και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό για απεξάρτηση της χώρας μας από τις διεθνείς ενεργειακές διακυμάνσεις, επιστρατεύει επιχειρήματα που να στηρίζουν αυτό το σχεδιασμό και, κυρίως, προχωρεί ταχέως με ενέργειες για την υλοποίησή του.

«Θέλουμε ο καταναλωτής να μην φοβάται να ανοίξει τον λογαριασμού του ρεύματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπαναστασίου στην πρώτη συμμετοχή του σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις 7 Μαρτίου 2023, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η στήριξη και ενίσχυση μιας υγιούς οικονομίας, μέσω της παροχής – στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία – χαμηλού κόστους ενέργειας. Σαφής η πολιτική βούληση και εμφανής, πλέον, η μετατροπή της σε έργο.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε