Μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης νιώθει ανακουφισμένος

Βρισκόμαστε στα μέσα Φεβρουαρίου. Η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στην περιδίνηση της πανδημίας του Κορωνοϊού και η Οικονομία και η κοινωνία συνεχίζουν να πνίγονται στη σκιά της παρατεταμένης κρίσης, που, έτσι κι αλλιώς, υφίστατο στην Κύπρο, εξαιτίας της απουσίας οποιουδήποτε σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης και που διογκώθηκε, το 2020, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι πολίτες συνεχίζουν να νιώθουν, όλο και εντονότερα, πικρία, απογοήτευση και θυμό για την κατάντια στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, στην απαρχή του 2021.

Είναι προφανές, ότι ο μόνος που νιώθει ανακουφισμένος και ικανοποιημένος αυτή την περίοδο, είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει να κρύβει από την Ελεγκτική Υπηρεσία τους φακέλους του μεγάλου σκανδάλου των παράνομων πολιτογραφήσεων, για το οποίο η χώρα μας έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει να μην απαντά για τη δωροληψία και τα δύο δωρεάν ταξίδια που έκανε οικογενειακώς με το πολυτελές αεροσκάφος ενός Σαουδάραβα πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία που έλαβε με πολιτογραφήσεις, συνεχίζει να κυβερνά χωρίς λογοδοσία για τη σύγκρουση συμφερόντων του ιδίου και των υπουργών του για μια σειρά ευνοϊκών, για μέλη των οικογενειών τους, αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και, γενικώς, συνεχίζει να ηγείται μιας αποδεδειγμένα διαπλεκόμενης και διεφθαρμένης διακυβέρνησης η οποία έθεσε τη δική της προστασία πάνω από την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Η ανακούφιση και ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη, πηγάζει ασφαλώς από το γεγονός ότι έπαψε να υφίσταται ο ισχυρός μοχλός πίεσης, που ασκούσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφικά, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2021. 

Ένας μοχλός πίεσης, ο οποίος έφτασε στη μέγιστη ισχύ του στις αρχές του νέου χρόνου και ο οποίος θα ανάγκαζε, τελικά, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ΔΗΣΥ να δώσουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων.

Τρεις βδομάδες μετά, όλοι πλέον οι πολίτες συνειδητοποιούν δύο πράγματα:

  1. Πως, αν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών δεν ένωναν τις δυνάμεις τους με την Αλληλεγγύη, το ΕΛΑΜ και τη ΔΗΠΑ και δεν έδιναν όλοι μαζί σωσίβιο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ, τότε οι κυβερνώντες θα υποχρεώνονταν, στις 22 Ιανουαρίου, να δώσουν τους φακέλους (ή έστω αντίγραφά τους) στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
  2. Πως, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ εκμεταλλεύτηκε το σωσίβιο που της έδωσαν, εξευτέλισε ή εξανέμισε κάθε αντάλλαγμα που είχε τάξει για να πάρει αυτό το σωσίβιο και, ανακουφισμένη πια, προσπαθεί να κουκουλώσει ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο, ποντάροντας στο να ξεχαστούν όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί τους προηγούμενους μήνες.

Όμως, πλέον, το πρωτοφανές σκάνδαλο δεν ξεχνιέται. Οι πολίτες δεν ξεχνούν. Η κοινωνική απαίτηση για διαφάνεια, για έλεγχο και για κάθαρση παραμένει καθολική και συνεχίζει να εντείνεται. Τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι κυβερνώντες ευθύνονται για, ίσως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής και σύγκρουσης συμφερόντων και για την καταστροφή ενός προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων που ήταν πολύτιμο για την κυπριακή Οικονομία και που θα έπρεπε να εφαρμόζεται σωστά και προσεγμένα. Μπορεί πριν τρεις βδομάδες να χάθηκε μια ευκαιρία, όμως η μάχη για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς συνεχίζεται.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε