Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικρή Κύπρος, η πολύ μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκονται, όλους αυτούς τους μήνες, σε μια μεγάλη και εν πολλοίς πρωτόγνωρη περιδίνηση. Από όποια οπτική γωνία και αν αντικρίσει κανείς το παρόν, διαπιστώνει κοσμογονικές αλλαγές σε διάφορα επίπεδα και αυξημένη ρευστότητα σε όλους τους τομείς του διεθνούς γίγνεσθαι.
Πολλά είναι τα γεγονότα, που καθιστούν τα τελευταία χρόνια ως ορόσημα στην παγκόσμια Ιστορία πολλών δεκαετιών: Η καθολική επικράτηση της παγκοσμιοποίησης, η περαιτέρω εδραίωση της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας – με διαφορετική ένταση και διαφορετικά χαρακτηριστικά – ως των τριών ισχυρών οικονομικών πόλων του πλανήτη, η πανδημία του COVID-19 με όλες τις άμεσες και έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, συνέπειές της και η ραγδαία κλιμάκωση του νέου Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στον Δυτικό Κόσμο (ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση) και την Ανατολή (Ρωσία και Κίνα), σε συνδυασμό με την αλματώδη εξάρτηση των κοινωνιών από την τεχνολογία, την ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά, δημιουργούν το σκηνικό μέσα στο οποίο η ανθρωπότητα ανασυντάσσεται και επανατοποθετείται σε μια νέα βάση.
Όλα αυτά, δυστυχώς, εξελίσσονται στη σκιά της αδιαμφισβήτητης κλιματικής καταστροφής, η οποία ήταν, δυστυχώς, αναπόφευκτη – εξαιτίας της αλόγιστης ανάπτυξης δεκαετιών – αλλά πρέπει να την καταστήσουμε ανατρέψιμη – ώστε να μην επιφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή.
Απέναντι σε αυτή την αρνητική περιγραφή, η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θετικά στοιχεία, που ενισχύθηκαν στην πάροδο αυτών των τελευταίων δεκαετιών και χρόνων: την εξάπλωση της γνώσης, την ανάπτυξη της έρευνας, την «έκρηξη» της τεχνολογίας, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας, την ενθάρρυνση της μόρφωσης και την εδραίωση της αντίληψης ότι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων θα πρέπει να προστατεύονται σαν κόρη οφθαλμού.
Όσο αρνητικό και αν είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα, η ίδια ανθρωπότητα έχει το δικαίωμα και τους λόγους να σκέφτεται και να ενεργεί με αισιοδοξία και πίστη, για ένα καλύτερο μέλλον.
Στο μέλλον, επομένως, είναι που οφείλουμε να επικεντρωθούμε, χωρίς, μάλιστα, να έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε άλλο με το παρελθόν και, κυρίως, χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε με όρους του παρελθόντος. Η Κύπρος, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται συλλογικότητα, χρειάζεται ηγεσία που να μπορεί να εμπνεύσει τον κυπριακό λαό, ώστε να αναδείξει τις πιο αγνές και πιο θετικές αρετές του, προκειμένου να κατακτήσει την ελευθερία του, αλλά και τη θέση που του αξίζει στο νέο Κόσμο που ανασυντάσσεται και επανατοποθετείται.
Το ζητούμενο δεν είναι να δικαιωθούμε σε σχέση με το πως θα θέλαμε να ήταν η Κύπρος στα χρόνια που πέρασαν, αλλά να δικαιώσουμε την κοινωνία σε σχέση με το πως η ίδια θέλει να είναι Κύπρος στα χρόνια που έρχονται. Αυτό είναι ο γνώμονας της απόφασης και της δράσης του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας μας στο μέλλον.