Οι ψευδαισθήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, εβδομάδων και ημερών στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Τουρκίας με όλες ανεξαιρέτως τις γειτονικές της χώρες, πέρα από την έντονη ανησυχία που δικαιολογημένα δημιουργούν σε κάθε Ελληνοκύπριο και σε κάθε Ελληνοκύπρια, σηματοδοτούν, παράλληλα, και το τέλος των ψευδαισθήσεων οι οποίες κυριάρχησαν στις αναλύσεις, στις εκτιμήσεις και στον γενικότερο συλλογισμό των εμπνευστών και υποστηρικτών της αποτυχημένης πολιτικής των τελευταίων πολλών χρόνων στο Κυπριακό, προεξάρχοντος, βεβαίως, του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ψευδαισθήσεις, οι οποίες αποδεικνύονται καθημερινώς ζημιογόνες για τον τόπο μας και, ενδεχομένως, μη αναστρέψιμες. 

Ψευδαισθήσεις, οι οποίες έπληξαν καίρια το εσωτερικό μέτωπο στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, την κρίσιμη περίοδο πριν και αμέσως μετά από την συντριπτική απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, το 2004, καθώς και στην τετραετία που ακολούθησε, μέχρι το 2008, ενόσω ο Τάσσος Παπαδόπουλος εργαζόταν σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες, για αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση της σωστής και σωτήριας απόφασης του κυπριακού Ελληνισμού.

Ψευδαισθήσεις, οι οποίες καθοδήγησαν την αποτυχημένη πολιτική που εφάρμοσαν, διαδοχικά, στο Κυπριακό, ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από το 2008 και μετά.

Ψευδαισθήσεις, οι οποίες επέτρεψαν, ανέχτηκαν ή και ενεθάρρυναν την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υπονόμευση των θεσμών της, την εξασθένηση της αμυντικής θωράκισης της πατρίδας μας, την αναβάθμιση του κατοχικού ψευδοκράτους και την απενοχοποίηση της Τουρκίας.

Ψευδαισθήσεις, οι οποίες καταγράφονται παραστατικά και συνοπτικά στη συνέντευξη που έδωσε, τον Φεβρουάριο του 2005, στην, τότε, αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κατεξοχήν φορέας αυτών των ψευδαισθήσεων, τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, λίγες μόνο μέρες μετά από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερτογάν, στην Άγκυρα, όπου είχε μεταβεί συνοδευόμενος από τον, τότε, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στην ερώτηση, λοιπόν, του δημοσιογράφου, «βλέπετε την Τουρκία να είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί αλλαγές στο σχέδιο Ανάν;», ο κ. Αναστασιάδης απαντούσε ότι «το αίσθημα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι η τουρκική πλευρά είναι πρόθυμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού», ενώ, στην ερώτηση «ποιο μήνυμα στέλνει στους Ελληνοκυπρίους ο κ. Ερντογάν;», ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε ότι «το γενικό μήνυμα, που ο κ. Ερντογάν στέλνει στους Ελληνοκυπρίους, είναι πως πράγματι θέλει λύση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που λέγει είναι πως το Κυπριακό το κληρονόμησε από το παρελθόν και δεν θέλει να το αφήσει προίκα για το μέλλον».

Βέβαια, η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση από όλες ήταν η θετική εντύπωση που σχημάτισε ο κ. Αναστασιάδης για τον Ταγίπ Ερντογάν, σε εκείνο το ταξίδι. Αξέχαστη, άλλωστε, είναι η απάντηση του κ. Αναστασιάδη όταν ρωτήθηκε για τον Ταγίπ Ερντογάν: «Είναι ένας ηγέτης διαφορετικός από τους υπόλοιπους που ξέραμε μέχρι σήμερα. Συγκρίνετε τη φρασεολογία του Ετζεβίτ, με αυτήν του Ερντογάν, για να διαπιστώσετε την τεράστια διαφορά. Υπήρχε δυνατότητα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Ετζεβίτ; Ο Ερντογάν είναι σύγχρονος ηγέτης, ξέρει τι θέλει και πώς να το επιτύχει. Οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια είναι κατακλυσμιαίες».

Όταν, λοιπόν, ακούει κανείς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σήμερα, να νουθετεί τον λαό και να του ζητά να μην τρέφει ψευδαισθήσεις, δύο πράγματα έρχονται στο μυαλό μας: Πρώτο, ότι ο ίδιος έτρεφε τις περισσότερες και μεγαλύτερες ψευδαισθήσεις για την Τουρκία και τον Ερντογάν και, δεύτερο, ότι αυτές οι ψευδαισθήσεις προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον τόπο. Και αν μετά από όλα αυτά, αμφιβάλλετε για το μέγεθος των ψευδαισθήσεων Αναστασιάδη για την Τουρκία και τον Ερντογάν, σημειώστε ότι στην εν λόγω συνέντευξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωνε πως «μόνο εάν ο κ. Ερντογάν επιτύχει να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θα μπορούμε να αισθανθούμε πραγματική ασφάλεια στην περιοχή».

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε