Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη.
Πολλές αναλύσεις και έντονοι προβληματισμοί ενδέχεται να προκύψουν αν εξεταστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, όμως, πλέον, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή και, κατ’ επέκταση, ο πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος, οι αναλύσεις και οι προβληματισμοί δεν μπορούν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και, άρα, δεν μπορεί μια τέτοια συζήτηση να αλλάξει τα γεγονότα και τις συνέπειές τους.
Η μετωπική, λοιπόν, σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία, από τη μια μεριά και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη μεριά, στο φυσικό πεδίο, του εδάφους της Ουκρανίας και στο οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό πεδίο, διεθνώς, οδηγεί τον Κόσμο σε αναδόμηση και μάλιστα με τρόπο βίαιο και αβέβαιο.
Αναμφίβολα, πολλές είναι οι χώρες οι οποίες έχουν ταχθεί απέναντι από τη Ρωσία, στη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ασφαλώς, της δοκιμαζόμενης Ουκρανίας, όμως είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί από τον υπόλοιπο Κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι, στην ψηφοφορία για έγκριση ψηφίσματος καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στις 2 Μαρτίου, 4 χώρες, πέραν της Ρωσίας, τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος (Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία και Συρία), ενώ, άλλες 25 χώρες τήρησαν αποχή (ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Κίνα, η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν). Μάλιστα, αν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό πληθυσμιακά, θα διαπιστώσουμε ότι ο πλανήτης είναι ουσιαστικά μοιρασμένος στα δύο, αφού, οι χώρες που ΔΕΝ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος αθροίζουν το 49.3% του υπολογιζόμενου, συνολικού πληθυσμού της Γης για το έτος 2022. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος αθροίζουν το 2.6% του πληθυσμού και οι χώρες που απείχαν αθροίζουν το 46.7%. (Πηγή:https://www.worldometers.info/world-population/population-by-country).
Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, οφείλει, να αξιοποιήσει αυτή την αναδυόμενη αναδόμηση του Κόσμου, να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα και, ασφαλώς, να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από την τουρκική κατοχή και την εφαρμογή μιας σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατ’ επέκταση, τασσόμενη – με μέτρο, συλλογικότητα και νηφαλιότητα – στην μεριά στην οποία τάσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζω τις έννοιες «μέτρο, συλλογικότητα και νηφαλιότητα», καθώς οι μήνες που ακολουθούν θα είναι αναμφίβολα δύσκολοι λόγω της διεθνούς κρίσης, τόσο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, όσο και εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πολέμου.