«Προσγείωση» και έλεγχος διαβατηρίων

Και αν ακόμα δεχτούμε, για χάρη συζήτησης, όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για το θέμα των προβληματικών πολιτογραφήσεων, που προέκυψε ξανά τις τελευταίες μέρες, η ουσία παραμένει η ίδια και αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του: Το πολύτιμο για την κυπριακή οικονομία Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, το οποίο άρχισε επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου, συνεχίστηκε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια και συνεχίζεται – και μάλιστα με διαδικαστικές βελτιώσεις – επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, δυστυχώς, μετατράπηκε, μόνο επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, σε εργαλείο δυσφήμισης της χώρας μας.

Και ασφαλώς, το πρόβλημα δεν είναι αν αυτή η δυσφήμιση γίνεται σημείο τριβής ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, ούτε αν αυτή η δυσφήμιση προκαλεί αντιπαραθέσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κύπρου, ή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η δυσφήμιση βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμα και αν στην Κύπρο σταματήσουμε να συζητούμε το θέμα. Εάν μάλιστα δεχτούμε την εκτίμηση ότι πρόκειται για κακόβουλη εκστρατεία, καθοδηγούμενη από φιλοτουρκικούς φορείς, αναδεικνύεται ακόμα πιο εμφαντικά η υποχρέωση όλων να προστατεύσουμε αυτό το πολύτιμο για την οικονομία Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων· αναδεικνύεται όμως και η ευθύνη της κυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, που δεν το προστάτευσε και που κατέστησε τη χώρα ευάλωτη.

Στόχος μας, επομένως, δεν πρέπει να είναι η διακοπή της δημόσιας συζήτησης για τη δυσφήμιση, αλλά η διακοπή της ίδιας της δυσφήμισης. Και για να σταματήσει η δυσφήμιση αυτή καθ’ εαυτή, θα πρέπει να σταματήσουν οι μεμονωμένες αιτίες, ή αφορμές, πάνω στις οποίες αυτή εδράζεται. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να δίνει πειστικές απαντήσεις για κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προχωρήσει με την αποστέρηση πολιτογράφησης των μεμονωμένων περιπτώσεων για τις οποίες δεν υπάρχουν πειστικές απαντήσεις, θα πρέπει να γίνει έρευνα για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα όσων ενεπλάκησαν σε προβληματικές πολιτογραφήσεις και, κυρίως, θα πρέπει η εφαρμογή του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων να συνεχιστεί με την δέουσα προσοχή και επιμέλεια. Μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, θα λέγαμε ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ θα πρέπει να …προσγειωθεί και να σταθεί λίγο στον έλεγχο διαβατηρίων.

Όταν γίνουν αυτά, οποιαδήποτε κακόβουλη προσπάθεια θα αποτυγχάνει, η δημόσια αντιπαράθεση θα εκλείψει και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διαβατηρίου της διεθνώς, θα προστατεύεται. Άλλωστε, αυτή η προστασία πρέπει να είναι πάντα η προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Και είναι λυπηρό το γεγονός ότι, για την κυβέρνηση ΔΗΣΥ δεν ήταν.

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε