Συνέντευξη «Σε τρεις γραμμές» του Χρύση Παντελίδη στην Καθημερινή
  1. Αλήθεια γιατί νιώθετε συχνά την ανάγκη να επικαλείστε τον Τάσσο Παπαδόπουλο;  

Γιατί συχνά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του, συχνά δικαιώνονται οι επιλογές του, συχνά αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα στοιχεία της ηγετικής προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο ασκούσε τα καθήκοντά του και συχνά ανακαλούνται στη μνήμη της κοινωνίας τα πολλά επιτεύγματα της πετυχημένης διακυβέρνησής του.   

  1. Για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί απουσία εμπνευσμένης ηγεσίας σήμερα, για άλλους προσωπολατρεία. Στην περίπτωσή σας τι ισχύει;  

Τίποτε από τα δύο. Η διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου ξεχωρίζει ως πετυχημένη από μόνη της, με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία και επιτεύγματα και όχι επειδή ήταν αποτυχημένες οι διακυβερνήσεις που ακολούθησαν και που βιώνουμε μέχρι σήμερα.   

  1. Σε τρεις γραμμές, ποια είναι η ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση του Κέντρου; Επειδή σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλούς να το χαρακτηρίζουν δεκανίκι της εκάστοτε εξουσίας…  

Η ιδεολογικοπολιτική προσέγγιση του Κέντρου προκύπτει από τη σύνθεση των αποτελεσματικών στοιχείων της ελεύθερης οικονομίας και των ανθρωποκεντρικών στοιχείων της κοινωνικής δικαιοσύνης και απορρίπτει τις ακραίες ιδεολογίες του κομμουνισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Δεκανίκια της εξουσίας είναι αυτοί που της έριξαν σωσίβιο την ώρα που πρωταγωνιστεί στη διαπλοκή και στη διαφθορά και όχι το ΔΗΚΟ που παλεύει για την κάθαρση. 

  1. Η υποψηφιότητά σας στη Λευκωσία τι σημαίνει πολιτικά, πέραν της πεπατημένης απάντησης ότι κατοικείτε εδώ, χρόνια; Ίσως βλέψεις για πιο ψηλά αξιώματα εντός ΔΗΚΟ;  

Σημαίνει ότι έχω βλέψεις να κατοικώ στη Λευκωσία για πάντα… 

  1. Θεωρείστε εμπνευστής της Νέας Στρατηγικής του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αυτή μπορεί να αποδώσει, θα το κάνει σε βάθος χρόνου. Εμείς έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε;   

Την πολυτέλεια να περιμένουμε δεν την είχαμε ποτέ και προφανώς δεν την έχουμε ούτε και τώρα. Όμως, αυτό δεν είναι επιλογή των Ελληνοκυπρίων αλλά επιβολή της αδιάλλακτης Τουρκίας, η οποία παραμένει αμετακίνητη. Η Νέα Στρατηγική, λοιπόν, είναι ακριβώς η απάντηση σε αυτή την πραγματικότητα· είναι η οδός για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την αδιάλλακτη στάση. Και, παρεμπιπτόντως, έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που προτείνοντας τη Νέα Στρατηγική βρεθήκαμε στο στόχαστρο των θιασωτών της αποτυχημένης πολιτικής, που εφαρμόζεται τα τελευταία 13 χρόνια. Πέτυχαν άραγε κάτι με αυτή την αποτυχημένη πολιτική; Δυστυχώς, όχι. Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο που ήταν ποτέ.    

  1. Φωνάζετε για τον Νίκο Αναστασιάδη και τα δύο κράτη, ωστόσο ένας από τους πρώτους που μίλησε για κάτι τέτοιο είναι ο Άγγελος Συρίγος, με τον οποίο εσείς προσωπικά έχετε στενή επαφή… 

Ο Άγγελος Συρίγος έχει γράψει ένα ογκώδες βιβλίο για το σχέδιο Ανάν. Συμπέραινε, ορθώς, ότι οι συνέπειες του Σχεδίου Ανάν θα ήταν καταστροφικές για τον κυπριακό Ελληνισμό και σημείωνε ενδεικτικά ότι αυτές οι καταστροφικές συνέπειες θα ήταν χειρότερες ακόμα και από μια λύση δύο κρατών. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να συζήτησε τη λύση δύο κρατών με τον Τσαβούσογλου, τον Αρχιεπίσκοπο, ξένους διπλωμάτες και ντόπιες αντιπροσωπείες, με δική του πρωτοβουλία. Αν ποτέ o Άγγελος Συρίγος, ή ο οποιοσδήποτε, υιοθετήσει τέτοιες απόψεις ή πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, θα διαφωνήσω και μαζί του. 

  1. Άλλο στήριξη του γενικού ελεγκτή και άλλο εργαλιοποίησή του. Δε νιώθετε ότι οι τοποθετήσεις σας κάποιες φορές ίσως να στέλνουν το μήνυμα εργαλιοποίησης;   

Ουδέποτε ένιωσα κάτι τέτοιο και ουδέποτε επιχειρήσαμε να εργαλιοποιήσουμε τον Γενικό Ελεγκτή, ως πρόσωπο, ή την Ελεγκτική Υπηρεσία ως θεσμό. Αντίθετα, όμως, η κυπριακή κοινωνία βιώνει τη στοχοποίηση του Γενικού Ελεγκτή από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Θυμηθείτε, αλήθεια, πόσες φορές δήλωσαν ή διέρρευσαν τους τελευταίους μήνες ότι θα τον σύρουν στο Ανώτατο Δικαστήριο – χωρίς ποτέ να το τολμήσουν βέβαια – ή πόσες φορές προσπάθησαν να του φορτώσουν σκοπιμότητες που μόνο μια πανικόβλητη, διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη κυβέρνηση, όπως αυτή του ΔΗΣΥ, θα μπορούσε να σκαρφιστεί.  

  1. Υπάρχει συντονισμός ανάμεσα σε εσάς προσωπικά και τον γενικό ελεγκτή, όπως άλλωστε αφέθηκε να νοηθεί από παραπολιτικές στήλες;  

Όχι. 

  1. Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε συχνά;  

Στο βιβλίο της Claire Palley «Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων», καθώς πολλές φορές, στο παρόν και στο πρόσφατο παρελθόν, επανέρχονται – και μάλιστα σε πιο επικίνδυνη εκδοχή – οι ιδέες και οι μεθοδεύσεις που βίωσε η Κύπρος την περίοδο 1999-2004 με την προεργασία, την υποβολή και τη διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη και τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και τελικά την απόρριψη του Σχεδίου, επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου.  

  1. Ποια ήταν η τελευταία παράσταση που είδατε;  

«Η μικρή μας πόλη», του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Παπαλαζάρου, από τον ΘΟΚ, το περασμένο καλοκαίρι, στο αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών. Μια πολύ όμορφη και καλοστημένη παράσταση και μάλιστα στις πρωτόγνωρες συνθήκες αποστάσεων και προστατευτικών μέτρων λόγω πανδημίας.  

  1. Θεωρείτε πως στη μέχρι τώρα πολιτική σας πορεία πέσατε έξω σε πολιτικές θέσεις ή πρόσωπα; 

Δεν έπεσα έξω σε πολιτικές θέσεις. Έπεσα έξω σε πολιτικά πρόσωπα. Και αυτό με έκανε πιο σοφό, πολύ πιο αυστηρό και πολύ πιο απαιτητικό απέναντι σε αυτούς και αυτές που εμπιστεύομαι σήμερα.  

  1. Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;  

Η ανάληψη πρωτοβουλίας για αναβάθμιση του ρόλου και του έργου της Βουλής, μέσω συγκεκριμένης πρότασης την οποία θα παρουσιάσω τις αμέσως επόμενες μέρες.  

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε