Συνέντευξη του υποψηφίου βουλευτή του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, Χρύση Παντελίδη, στην Cyprus Times
 1. Τι διακυβεύεται στις εκλογές της 30ης Μαΐου;

Το βασικό διακύβευμα είναι το αν θα γίνει ανεχτή η διαπλοκή και η διαφθορά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, που τόσο πολύ ενοχλεί την κοινωνία, ή αν θα τεθούν τα θεμέλια για την αλλαγή, την οποία ζητά η κοινωνία και η οποία μπορεί να είναι καθαρή και σίγουρη μόνο με ένα ισχυρό ΔΗΚΟ. 

 1. Ζητάτε ισχυροποίηση του ΔΗΚΟ, για καθαρή αλλαγή. Είναι πρόκριμα των προεδρικών οι βουλευτικές;

Όχι. Όμως είναι μια εξίσου σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία μπορεί με το αποτέλεσμά της να δημιουργήσει το πολιτικό και κοινοβουλευτικό περιβάλλον για το μέλλον. Και, ασφαλώς, να ενισχύσει τη δυνατότητα του ΔΗΚΟ, με τις καθαρές θέσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις του, να πολιτεύεται πετυχημένα και αποτελεσματικά.

 1. Είναι μήπως δημοψήφισμα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης;

Όχι, διότι ένα δημοψήφισμα προϋποθέτει μία και μόνο συγκεκριμένη ερώτηση. Δυστυχώς για τον τόπο, η αποτυχία της κυβέρνησης είναι, θα λέγαμε, «οριζόντια», καλύπτει δηλαδή πολλά θέματα. Στο Κυπριακό η κυβέρνηση ΔΗΣΥ μας έφερε στα πρόθυρα της διχοτόμησης μέσω λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δύο κρατών, στην Οικονομία η κατάσταση παραμένει κακή και τα προβλήματα των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, της ανεργίας και της ύφεσης παραμένουν και, τέλος, ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για μια διαπλεκόμενη και διεφθαρμένη κυβέρνηση, εξαιτίας της οποίας καταγγέλλεται η χώρα μας από ύψιστους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 1. Ασπάζεστε τις ανησυχίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, και άλλων, ότι μια πολυκομματική Βουλή θα ισοδυναμεί με Βουλή-βαβέλ, που δεν θα είναι αποδοτική και θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες;

Δεν ασπάζομαι δηλώσεις ελιτισμού όπως αυτή του ΔΗΣΥ. Ούτε έχω διάθεση να επικρίνω τις όποιες επιλογές των πολιτών. Εμείς ως ΔΗΚΟ ζητούμε θετική ψήφο, χωρίς να κινδυνολογούμε και χωρίς να εκδηλώνουμε προσβλητικές για τη δημοκρατία αναφορές, όπως κάνουν οι κυβερνώντες. Πιστεύουμε ότι ως Κόμμα έχουμε θέσεις, προτάσεις και αξιοπιστία που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα, υποστηρίζουμε ότι ένα ισχυρό ΔΗΚΟ θα οδηγήσει στην καθαρή αλλαγή που ζητά η κοινωνία, διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών για το ΔΗΚΟ και καλώ τους πολίτες να επιλέξουν πρόσωπα καθαρά, ικανά και αξιόπιστα.    

 1. Πώς απαντάτε σε έναν πολίτη, δυσαρεστημένο και απογοητευμένο, για να τον πείσετε να πάει στην κάλπη; Γιατί να ψηφίσει; Και γιατί να ψηφίσει ΔΗΚΟ;

Γιατί, αν δεν ψηφίσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε από αυτά που τον δυσαρέστησαν και τον απογοήτευσαν. Και τον καλώ να ψηφίσει ΔΗΚΟ ακριβώς για να αλλάξουν, με τρόπο καθαρό, σίγουρο και αξιόπιστο, όλα όσα τον ενοχλούν.

 1. Στα μάτια όλο και περισσότερων πολιτών η πολιτική είναι συνώνυμο της διαφθοράς.  Πώς αλλάζει αυτή η αντίληψη;

Εφαρμόζοντας το τι πρέπει και το τι είναι – για εμένα τουλάχιστον –  πολιτική. Και έχω διακηρύξει από την πρώτη μέρα αυτής της προσπάθειας, ότι για μένα πολιτική είναι να ακούω, να διαβάζω, να παρατηρώ, να μαθαίνω, να εργάζομαι, να συμβιβάζομαι, να κρίνω, να λύνω, να βοηθώ, να αξιολογώ, να αποφασίζω, να διεκδικώ, να πείθω, να πετυχαίνω. Κυρίως, όμως, πολιτική είναι να σέβομαι, να αγαπώ και να γνοιάζομαι.

 1. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μείζον για τη νέα Βουλή;

Να βελτιώσει η ίδια τον ρόλο και το έργο της. Σε αυτό, μάλιστα, αποσκοπεί και η πρότασή μου για δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Νόμων, την οποία σκοπεύω να προωθήσω άμεσα στην περίπτωση που θα με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Είναι συχνή διαπίστωση πολλών πολιτών και οργανωμένων φορέων στην Κύπρο, το γεγονός ότι αρκετοί Νόμοι (οι οποίοι ψηφίστηκαν, δημοσιεύονται και βρίσκονται σε ισχύ), ή ακόμα και μεμονωμένες διατάξεις Νόμων, ΔΕΝ εφαρμόζονται. 

Η διαπίστωση αυτή δεν αναφέρεται σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται συνειδητή παραβίαση ή μη εφαρμογή των Νόμων από τους πολίτες, αλλά στις περιπτώσεις, στις οποίες η παραβίαση ή η μη εφαρμογή των Νόμων οφείλεται σε αδυναμία του κράτους ή σε κενά των ίδιων των Νόμων ή σε αναχρονιστικές διατάξεις τους ή σε πραγματικές υπαρκτές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι Νόμοι που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι Νόμοι. Αναμφίβολα, η ύπαρξη αυτού του προβλήματος κλονίζει τη σχέση κράτους – πολιτών και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι ολόκληρου του Νομοθετικού Σώματος, δηλαδή της Βουλής, αλλά και έναντι των νομοθετών, δηλαδή των βουλευτών, χωριστά. Προς αντιμετώπιση, λοιπόν, αυτού του υπαρκτού προβλήματος, προτείνω τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Νόμων, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα αυτό ακριβώς που λέει το όνομά της. Πιο συγκεκριμένα:

 1. Να εξετάζει το επίπεδο εφαρμογής Νόμων και διατάξεών τους, σε δημόσιες συνεδριάσεις, στις οποίες θα προσκαλούνται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και ενδιαφερόμενα ή επηρεαζόμενα πρόσωπα ή φορείς. 
 2. Να ετοιμάζει Έκθεση για το επίπεδο εφαρμογής Νόμων, στην οποία να καταγράφονται οι λόγοι της μη εφαρμογής τους ή οι λόγοι της προβληματικής εφαρμογής. 
 3. Να ενημερώνει την ολομέλεια της Βουλής για τα περιθώρια τροποποιήσεων τέτοιων Νόμων και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
 4. Να συνεργάζεται με την Επίτροπο Νομοθεσίας, τη Νομική Υπηρεσία, την Επίτροπο Διοίκησης και την Επίτροπο των Δικαιωμάτων των Παιδιών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. 

Με αυτό τον τρόπο, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορεί να ελέγχει η ίδια τον βαθμό εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος από το έργο το οποίο παράγει. Κυρίως όμως, θα μπορεί να βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα του έργου της και να ενδυναμώνει τη σχέση εμπιστοσύνης που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες απέναντι στη συνταγματική εξουσία, η οποία είναι εντεταλμένη να τους αντιπροσωπεύει και να νομοθετεί.

 1. Εσείς προσωπικά, ποιους στόχους έχετε θέσει; Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες εάν οι πολίτες σας τιμήσουν με τη ψήφο τους και σας εκλέξουν βουλευτή;

Πέρα, ασφαλώς, από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας και πέρα από την προώθηση των θέσεων του ΔΗΚΟ, με την αφοσίωση και την μαχητικότητα με την οποία ήδη πολιτεύομαι, στην περίπτωση που οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους έχω πρόθεση να επικεντρωθώ στην προσπάθεια στήριξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των παιδιών με χρόνια προβλήματα υγείας και των οικογενειών τους και στην εξάλειψη αρνητικών κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι η βία στην οικογένεια κατά γυναικών και παιδιών και η κάθε μορφής κακοποιήσεις.  

 1. Στο Κυπριακό τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα της πρόσφατης άτυπης πενταμερούς. Η Τουρκία για πρώτη φορά θέτει ευθέως θέμα λύσης δύο κρατών. Πώς ανατρέπονται αυτά τα δεδομένα;

Καταρχάς, με την αναγνώριση ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τα τελευταία 8 χρόνια, δυστυχώς, έχει αποτύχει. Από κει και πέρα, εμείς ως ΔΗΚΟ δεν αρκεστήκαμε ποτέ στη διαφωνία αλλά προτείνουμε, από το 2017, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης, τη Νέα Στρατηγική, προκειμένου να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, διπλωματικά, αμυντικά, και παράλληλα να διεκδικήσουμε την πρόσκληση πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία ώστε να αλλάξει πολιτική. Είναι προφανές ότι αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία, δεν πρόκειται να βρεθεί μια σωστή και λειτουργική λύση. Και είναι επίσης προφανές, πλέον, πως η πολιτική Αναστασιάδη έχει αποτύχει. Επομένως, είναι καιρός να υπάρξει μια νέα στρατηγική, μέσω και των δικών μας προτάσεων αλλά και μέσω της σύνθεσης των απόψεων όλων των κομμάτων, για αποτροπή της διχοτόμησης και για διεκδίκηση σωστής λύσης.

 1. Στις προτάσεις του κόμματός σας υποστηρίζεται ότι η μετεξέλιξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίζεται στο πρώτο άρθρο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Πιστεύετε ότι με αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος που να οδηγήσει σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης;

Ασφαλώς. Άλλωστε, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία το ευρωπαϊκό κράτος χάρη στο οποίο οι Κύπριοι πολίτες, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, απολαμβάνουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Και είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η ασπίδα του κυπριακού λαού, κόντρα σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο. Επομένως, η προστασία, η ενίσχυση και η σαφής και αδιαμφισβήτητη συνέχιση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι κυρίαρχος στόχος στην προσπάθεια για σωστή λύση.  

Πρώτη δημοσίευση: Cyprus Times
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε