Ταμεία προνοίας και… Μηδενική κυβερνητική προνοητικότητα

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ θέτει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ένα σημαντικό Νομοσχέδιο, εναρμονιστικού χαρακτήρα, στο παρά ένα της σχετικής προθεσμίας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου σε βάρος της χώρας μας, για παραβίαση ευρωπαϊκής οδηγίας.

Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιδεικνύει μηδενική προνοητικότητα και σπεύδει την τελευταία στιγμή στη Βουλή, χωρίς ιδιαίτερο νομοτεχνικό έλεγχο και, κυρίως, χωρίς να αφήνει περιθώριο για την απαραίτητη διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία πρέπει να γίνεται στη Βουλή, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο και σημαντικό κοινωνικό θέμα, όπως είναι τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων.

Είναι γνωστό ότι το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τη θέσπιση κανόνων για τα Ταμεία Προνοίας, όχι μόνο γιατί αυτό τέθηκε ως προεκλογική θέση του Κόμματος, αλλά, κυρίως, γιατί τα Ταμεία Προνοίας και γενικώς η μέριμνα για την ευημερία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, είναι στην πράξη μέριμνα για την ευημερία της μεσαίας τάξης, την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει, κατά προτεραιότητα. Την ίδια ώρα όμως, το Δημοκρατικό Κόμμα στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει – και προτείνει – την παροχή φορολογικών αντισταθμιστικών μέτρων, πρωτίστως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον άλλο δηλαδή μεγάλο πυλώνα της μεσαίας τάξης, ακριβώς για να υπάρξει η δυνατότητα διασφάλισης των εργαζομένων με όσο το δυνατόν καλύτερο και παράλληλο συμψηφισμό του κόστους, που θα κληθούν να πληρώσουν οι μικρομεσαίες – και οι άλλες – επιχειρήσεις.

Στην Κύπρο του 2020, που συνεχίζει, δυστυχώς, να βιώνει της συνέπειες της οικονομικής χρεοκοπίας του 2013 και που διαπιστώνει καθημερινώς ότι το λεγόμενο success story δεν ήταν τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ένα προεκλογικό παραμύθι της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους εργαζόμενους του σήμερα και τους συνταξιούχους του αύριο και, παράλληλα, να δώσει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώνουν, αλλά και να αναπτύσσονται, με την πάροδο των χρόνων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε – και αυτή είναι η κύρια προτεραιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος – ότι καθοδηγητής όλων των ενεργειών και όλων των αποφάσεων της πολιτείας πρέπει να είναι η προστασία, η αποκατάσταση και, τελικώς, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Χωρίς ισχυρή μεσαία τάξη σε μια χώρα, μια οικονομία, μια κοινωνία, τίποτε άλλο δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο ή βιώσιμο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν πρόσθετο καθήκον για μια τέτοια μέριμνα, με δεδομένη την επταετή, πλέον, στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία, δυστυχώς, μόνο ανησυχία εμπνέει και μόνο ανασφάλεια δημιουργεί.

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε