Χαλαρώνουν τα μέτρα, όχι η εφαρμογή τους

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε και θα εξελιχθεί σε διαφορετικές φάσεις στη διάρκεια του Μαΐου, είναι αναμφίβολα μια ευχάριστη εξέλιξη, καθώς η κοινωνία βλέπει τις μεγάλες θυσίες που έκανε τις τελευταίες 45 μέρες να αποδίδουν. Η εξάπλωση του κορωνοιού περιορίστηκε, η αναλογία του αριθμού κρουσμάτων δια του αριθμού αναλύσεων παραμένει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, ειδικά συγκρινόμενη με την αντίστοιχη αναλογία στα τέλη Μαρτίου και εύλογα δίνεται η ευκαιρία για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Όμως, τώρα είναι που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή. Γιατί, χαλαρώνουν απ’ τη μία τα μέτρα, απ’ την άλλη, όμως, ΔΕΝ πρέπει να χαλαρώσει, σε καμία περίπτωση, η εφαρμογή τους. Οι έννοιες της πειθαρχίας και της προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουν να κυριαρχούν στο μυαλό, στις κινήσεις και γενικώς, στην καθημερινότητά μας, καθώς κάθε μέτρο έχει και λόγο και σημασία να εφαρμόζεται, κάθε ώρα και κάθε μέρα της ισχύος του.

Οι πολίτες, έχοντας πείσει, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητά τους, για το πόσο ώριμοι, υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι είμαστε, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, οφείλουμε πλέον να αποδείξουμε, ότι η ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η πειθαρχία μας δεν ήταν ένα «πυροτέχνημα», αλλά είναι μια εμπεδωμένη, πλέον, νοοτροπία, η οποία θα εκδηλώνεται και θα αξιοποιείται στην καθημερινότητά μας, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Είναι πολλά τα παραδείγματα στην ανθρώπινη ιστορία, που πρωτόγνωρα και παγκόσμιας κλίμακας γεγονότα ώθησαν τους ανθρώπους σε μόνιμες βελτιωτικές αλλαγές στις ζωές τους, στους θεσμούς τους, στην καθημερινότητα των κοινωνιών τους. Η πανδημία COVID-19, η οποία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία, ενδεχομένως, να ξαναβρεθεί σε έξαρση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, έχει χαρακτηριστικά πρωτόγνωρου και παγκόσμιας κλίμακας γεγονότος, το οποίο εξέθεσε, ή κλόνισε, θεσμούς, ιδεολογίες, θεωρίες και πρακτικές του λεγόμενου σύγχρονου και ελεύθερου κόσμου και έθεσε στην ατζέντα μια σειρά πολλών προκλήσεων για την παγκοσμιοποιημένη, ελεύθερη και ανταγωνιστική οικονομία, η οποία κυριαρχεί, πλέον, σε όλο τον πλανήτη.

Επομένως, η ανάπτυξη φαρμάκου και εμβολίου καταπολέμησης του COVID-19 είναι μόνο η μία μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα και βαραίνει τους ώμους μόνο μερικών χιλιάδων επιστημόνων, που δρουν σε μερικές εκατοντάδες ερευνητικά εργαστήρια. Η άλλη μεγάλη πρόκληση, είναι η ανάπτυξη των αρετών και των συμπεριφορών που θα μας προστατεύουν από κάθε είδους πανδημία και βαραίνει τους ώμους όλων των ανθρώπων, που δρούμε στις σύγχρονες κοινωνίες.

Πρώτη δημοσίευση: Καθημερινή
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε