Χρόνια Πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία

Λαβωμένη από τις απανωτές συμφορές που την έπληξαν, προδομένη και απογοητευμένη από τους «φίλους» της, με τον απέραντο καημό για το παρόν της και την αμέτρητη αγωνία για το μέλλον της, η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρτασε την περασμένη Πέμπτη τη γενέθλια ημέρα της.

Συμπληρώθηκαν 60 χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σκέψη μας πρώτα απ’ όλα στρέφεται προς όλους εκείνους, που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους οικοδόμησαν το κυπριακό κράτος.

Τιμούμε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και επανακαταθέτουμε στην ιερή μνήμη τους τον αμάραντο στέφανο της τιμής και του σεβασμού μας. Τιμούμε την αγέραστη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημαιοφόρου στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού, για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Αναμφίβολα, το κράτος το οποίο ιδρύθηκε πριν 60 χρόνια δεν ήταν η πλήρης επιβράβευση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας. Όμως, το κατόρθωμα των αγωνιστών της ελευθερίας δεν ήταν μικρό.

Μετά από αιώνες υποταγής και υποτέλειας, οι Κύπριοι πήραν στα χέρια τους τα ηνία του άρματος.  Δυστυχώς, το άρμα αυτό δεν αφέθηκε να ακολουθήσει το δρόμο της ειρήνης και της ευτυχίας. Ξένες παρεμβάσεις και επεμβάσεις, συγκρούσεις αλλότριων συμφερόντων και συγχορδίες μεταβλητών σκοπιμοτήτων, ντόπιες προδοσίες και «αδελφικές» συνωμοσίες, συνόδευαν ασφυκτικά τη ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας και ρύθμιζαν αποφασιστικά τα βήματα και την πορεία της.

Προς τους ηρωικούς μαχητές της αντίστασης στην τουρκική ανταρσία του 1963-64, στο προδοτικό πραξικόπημα και στη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, προς όλους εκείνους τους γενναίους προμάχους της κυπριακής ελευθερίας και της δημοκρατίας, καταθέτουμε και πάλι την ευγνωμοσύνη μας και τις παντοτινές τιμές που τους αρμόζουν και τους αξίζουν.

Γιορτάζοντας την επέτειο ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμώντας τα 60 χρόνια ζωής της, επαναλαμβάνουμε ξανά την πίστη μας στο κράτος μας και ανανεώνουμε την ευθύνη μας να εργαζόμαστε για τη διαφύλαξη, τη θωράκιση, το κύρος και την οντότητά του. Η εκπλήρωση αυτής της ευθύνης χρεώνεται σε όλες και όλους μας. Γιατί, πάνω και πέρα από όλες και όλους μας τίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία, που πρέπει να μένει και να διαρκεί, όταν εμείς αποχωρούμε ή παρερχόμαστε.

Βρισκόμασταν πάντα, βρισκόμαστε και σήμερα, σε ένα σταυροδρόμι διαπληκτισμού διεθνών συμφερόντων, γεωστρατηγικών σχεδιασμών, σε ένα κύκλο μιας ευαίσθητης περιοχής που συγκεντρώνει τα πυκνά πυρά του τουρκικού επεκτατισμού και δέχεται τις υποκριτικές νουθεσίες άσπονδων φίλων.

Σε αυτές τις συνθήκες και με διάτρητο το σώμα της, γιορτάζει την 60η επέτειο των γενεθλίων της η Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό το κράτος, είναι η μοναδική ασπίδα που έχουμε και ο τελευταίος πλούτος που μας απέμεινε. Και δεν πρόκειται, ποτέ, να επιτρέψουμε να καταλυθεί.

Τιμώντας και γιορτάζοντας τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει για μια ακόμα φορά, την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει απτόητο τον αγώνα του για ελευθερία, με ακλόνητη την πίστη στη τελική δικαίωση και με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να την πετύχουμε.

Όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός ο αγώνας, είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να αντέξουμε και να πετύχουμε.

Αυτό είναι το ιστορικό και απαράγραπτο χρέος μας απέναντι στην Κύπρο του χτες, του σήμερα και του αύριο.

Χρόνια Πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε