Ψευδοκράτος πάντα παράνομο

Σαν σήμερα, πριν 37 χρόνια, η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», του παράνομου κατοχικού ψευδοκράτους, που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και που, εξ ορισμού, προβάλλει, προωθεί και επιδιώκει τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Η αντίδραση, τότε, της κυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού ήταν άμεση και πέτυχε το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο, μεταξύ άλλων, «αποδοκίμασε τη Διακήρυξη των τουρκοκυπριακών αρχών της δήθεν απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», χαρακτήρισε την ανακήρυξη ως «νομικά άκυρη», ζήτησε την ανάκλησή της και κάλεσε όλα τα κράτη «να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν είναι κάτι σπουδαίο και να το κατατάξει στην κατηγορία των πολλών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που κατά καιρούς πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα οποία δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και στην εφαρμογή μιας σωστής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Γεγονός παραμένει όμως ότι, 37 χρόνια μετά την ανακήρυξη του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους στο νησί μας, η ανακήρυξη αυτή παραμένει νομικά άκυρη, όλα τα κράτη – πλην της Τουρκίας – σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουδέν κράτος – πλην της Τουρκίας – αναγνωρίζει του παράνομο κατοχικό μόρφωμα, που συμπληρώνει σήμερα 37 χρόνια παράνομης ύπαρξης.

Και σε αυτό το σημείο, εδράζεται το ισχυρότερο πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Στο γεγονός, δηλαδή, ότι, παρά τα 37 χρόνια που έχουν περάσει και παρά τις αδιάκοπες, αναρίθμητες και επίμονες προσπάθειες της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το μόνο νόμιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος στην Κύπρο. Και, παράλληλα, το ψευδοκράτος ήταν, είναι και θα είναι παράνομο.

Γι’ αυτό επιμένουμε στην ανάγκη προάσπισης, ενίσχυσης και συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και γι’ αυτό διαφωνούμε με κάθε απόφαση, ενέργεια ή μέτρο, το οποίο αναβαθμίζει με οποιοδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, το ψευδοκράτος.

Ένα ψευδοκράτος, το οποίο κρατά το Κυπριακό άλυτο, ένα ψευδοκράτος, το οποίο επιδιώκει διακαώς την διχοτόμηση, ένα ψευδοκράτος, το οποίο φτιάχτηκε με μοναδικό σκοπό να βλάψει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να προστατεύσει του Τουρκοκύπριους. Γι’ αυτό άλλωστε και οι Τουρκοκύπριοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τους προσφέρει διάφορα προνόμια, εντός Κύπρου και, κυρίως, εκτός, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Όσο πιο γρήγορα και όσο και πιο πολλοί Τουρκοκύπριοι συνειδητοποιήσουν ότι μόνο κακό τους προκαλεί η ύπαρξη του ψευδοκράτους και ότι μόνο μέσα από μια απελευθερωμένη Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να ευημερήσουν πραγματικά, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί μια σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όσο πανηγυρίζουν και γιορτάζουν «μαύρες επετείους», όπως η σημερινή, ή όπως αυτή της τουρκικής εισβολής, που μόνο κακό και δυστυχία προκάλεσαν στην Κύπρο και στον λαό της και που μόνο τη διχοτόμηση ενισχύουν, τόσο πιο πολύ εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας της πλέον επεκτατικής και επιθετικής χώρας της περιοχής.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε