Στηρίζουμε την υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος διακυβέρνησης

Το διάγγελμα και η διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη στήριξη της συμπολίτευσης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυριάρχησαν στη δημόσια ζωή της Κύπρου τη βδομάδα που πέρασε. Μια βδομάδα, η οποία, όμως, ξεχωρίζει για δύο εξελίξεις, ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα, με επίκεντρο τη χώρα μας και, κυρίως, με θετικά πρόσημα.

Αρχίζοντας με αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) για κατασκευή λιμανιού στη Γάζα για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλαιστινιακή περιοχή σε συνεργασία με το Ισραήλ, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, έχει μεγάλη γεωπολιτική αξία, αλλά και ιστορική σημασία και, κυρίως, επιβεβαιώνει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ως ένας πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας. Η αμερικανική πρωτοβουλία αναδεικνύει με εμφαντικό τρόπο την αναγκαιότητα και ορθότητα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και των ενεργειών του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, για ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, οι οποίες τυγχάνουν θετικής ανταπόκρισης στο εξωτερικό, αν και στο εσωτερικό λοιδορήθηκαν από τους «συνήθεις ύποπτους»… 

Η άλλη πρόσφατη εξέλιξη ήταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ένθερμος, δημόσιος έπαινος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκαν στο Βουκουρέστι, έχει τη σημειολογική, πολιτική αξία του και ενισχύει μια θετική προσέγγιση για τον Πρόεδρο της χώρας μας από την κορυφαία αξιωματούχο του, επίσης κορυφαίου, εκτελεστικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά, και πάλι, οι ντόπιοι «συνήθεις ύποπτοι» επέλεξαν τη μίζερη ειρωνεία κάνοντας λόγο για …προεκλογικές σκοπιμότητες της υποψήφιας για επανεκλογή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωσάν και η Κύπρος είναι η χώρα που θα καθορίσει τις επιλογές των προσώπων που θα ηγηθούν των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Αναφέρθηκα πρώτα σε αυτές τις δυο, πιο πρόσφατες, εξελίξεις, ακριβώς για να υπογραμμίσω ότι, δυστυχώς, ακόμα και αυτές οι εμφανώς θετικές για τη χώρα μας αναφορές, προσεγγίζονται από κάποιους με το φακό της αντιπολιτευτικής τακτικής, της πολιτικής μικρότητας και του εκλογικού απωθημένου.

Δυστυχώς, αυτό τον φακό χρησιμοποίησαν ορισμένα στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και στην περίπτωση της διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν ξεπέρασαν το εκλογικό αποτέλεσμα του Φεβρουαρίου του 2023 ή ότι οι Προεδρικές Εκλογές είναι την ερχόμενη Κυριακή. Έτσι, λοιπόν, αντί να αξιολογήσουν και να κρίνουν το ογκώδες κυβερνητικό έργο δώδεκα μηνών και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ ή εναντίον κάθε κυβερνητικής απόφασης και πρωτοβουλίας, επιδίδονται σε στοχοποίηση του Προέδρου ως προς το πώς απάντησε, ή δεν απάντησε και, ακόμα χειρότερα, επιστρατεύουν προεκλογικούς ισχυρισμούς ή προεκλογικές κατηγορίες, που όμως κρίθηκαν ήδη από το λαό και ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα, εδώ και καιρό.

Ουδείς υποστηρίζει ότι αυτούς τους δώδεκα μήνες δεν έγιναν λάθη. Άλλωστε, πρώτοι εμείς, το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της συμπολίτευσης, ασκήσαμε κριτική όταν διαπιστώναμε αυτά τα λάθη, τα οποία, όμως, όπως ανέφερα ξανά, έβλαψαν μόνο την εικόνα και τις προθέσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη και όχι τη χώρα ή την κυπριακή κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό έργο είναι υπαρκτό, χειροπιαστό, μετρήσιμο. Όσο αι αν επισκιάζεται από λάθη ή αστοχίες, που έγιναν και που πάντα διεγείρουν ευκολότερα το ενδιαφέρον ή την προσοχή της κοινωνίας, το κυβερνητικό έργο θα αλλάζει σταδιακά την Κύπρο προς το καλύτερο και θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην αντιμετώπιση χρόνιων ή έκτακτων προβλημάτων. 

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζουμε, με σεμνότητα και υπευθυνότητα, να στηρίζουμε την υλοποίηση του πενταετούς προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη και να απευθύνουμε προσκλητήριο ενότητας, συλλογικότητας και συνεργασίας, εντός και εντός Βουλής, για μια καλύτερη, ισχυρότερη και, πάνω απ’ όλα, ελεύθερη Κύπρο, μέσα στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτη δημοσίευση: Φιλελεύθερος
Σαρώστε το κείμενο για να το ακούσετε